Muriz Memić napustio sudnicu zbog Hasana Dupovca: "Teško je slušati ove laži"

12
Radiosarajevo.ba
Muriz Memić napustio sudnicu zbog Hasana Dupovca: "Teško je slušati ove laži"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Pred Trećestepenim vijećem Suda Bosne i Hercegovine danas, 2. februara, održava se žalbena sjednica u slučaju "Dženan Memić".

Sjednica je zakazana po žalbama odbrana optuženih Alise Ramić, ranije Mutap i Hasana Dupovca, koje je Drugostepeno vijeće Suda proglasilo krivim za davanje lažnog iskaza i zloupotrebu položaja. Ramić je tom presudom nepravomoćno osuđena na dvije i po, a Dupovac na tri godine zatvora. Žalbe je, podsjetimo, uložilo i Tužilaštvo BiH koje nije zadovoljno visinom kazne.

U Sud je došao i Muriz Memić, Dženanov otac, koji je u jednom trenutku i napustio sudnicu.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

"Teško je slušati laži Hasana Dupovca. Ja poštujem Sud, prihvatam ovaj sud i prihvatam sve što stoji u presudi, u spisu. Hasan Dupovac i dalje laže. Ne može se to više slušati. Očekivao sam da kaže da je to bila saobraćajna nesreća i da mu je žao što nije saobraćajna nesreća, jer je radio po naredbi svog 'babe'. A, njegov 'babo' je Vahid Ćosić... Nek' se zahvali Hasan Dupovac što poštujem Sud", poručio je uznemireni Muriz Memić.

Dodao je kako je "do krajnjih granica uvredljivo slušati njega i njegovog advokata".

U toku ročište Alisi Ramić i Hasanu Dupovcu, žalili se na zatvorsku kaznu

U toku ročište Alisi Ramić i Hasanu Dupovcu, žalili se na zatvorsku kaznu

"Ne može Dženan biti mrtav, a da ne znamo ko je kriv. Hasan i Alisa su tom doprinijeli, a doći će i ostali. Ne može, evo osam godina se borim da dokažem - imamo dvije presude, pa i drugostepenu, a valjda će i trećestepena potvrditi", rekao je Dženanov otac. 

Naglasio je i Kako Hasan Dupovac "ne ide, nego se vraća na robiju, nek' ne obmanjuje javnost", a potom vidno vidno emotivan zaključio: "Znam da nikada neće priznati, ali eto, neka bar sam sebi kaže. Njemu je još samo ostalo još metar užeta i oproštajno pismo, takav je čovjek."

Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji gdje je, kako tvrdi njegova porodica, napadnut, bila je njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije. Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u julu 2023. godine izreklo  je drugostepenu presudu u predmetu "Zijad Mutap i drugi", u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića 2016. godine, kojom su optuženi Alisa Ramić i Hasan Dupovac, inače bivši načelnik Odjeljenja za saobraćajne istrage u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza.

Dženan Memić
Foto: Facebook: Dženan Memić

Alisa Ramić je proglašena krivom zbog davanja lažnog iskaza, a Dupovac zbog zloupotrebe položaja.

Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića u Velikoj aleji u sarajevskom naselju Ilidža. Alisa Ramić i Hasan Dupovac su proglašeni krivima, dok su ostalo troje optuženih oslobođeni.

Dupovac i Barić su policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela "Kristal" na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije