Ifet Feraget: 'Danas smo iz usta tužioca čuli riječ ubistvo'

6
Radiosarajevo.ba
Ifet Feraget: 'Danas smo iz usta tužioca čuli riječ ubistvo'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ifet Feraget

Pred Trećestepenim vijećem Suda Bosne i Hercegovine danas, 2. februara, održava se žalbena sjednica u slučaju "Dženan Memić". Sjednica je zakazana po žalbama odbrana optuženih Alise Ramić, ranije Mutap i Hasana Dupovca, koje je Drugostepeno vijeće Suda proglasilo krivim za davanje lažnog iskaza i zloupotrebu položaja.

Ramić je tom presudom nepravomoćno osuđena na dvije i po, a Dupovac na tri godine zatvora. Žalbe je uložilo i Tužilaštvo BiH koje nije zadovoljno visinom kazne.

Nakon ročišta, medijima se obratio advokat porodice Memić Ifet Feraget i kazao kakva su njihova očekivanja.

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

"Danas smo čuli od tužioca, a tužilac ima pravo da kaže svoju pravnu definiciju, čuli smo iz njegovih usta riječ ubistvo.

Dakle, kada se desi ubistvo pred svjedokom, a svjedok lažno svjedoči, a tužioci i MUP KS istražuju saobraćajnu nesreću koja se nije desila, onda je sasvim jasno zašto smo došli u ovu situaciju i zašto smo trebali potrošili osam godina da dođemo bar do dijela istine, a to je da su ovi ljudi, koji su danas bilu u sudnici, kako reče Muriz Memić, itekako doprinijeli cijeloj ovoj situaciji. Očekujem da se udovolji žalbi Tužilaštva, a konačnu odluku Suda ćemo poštovati.

Muriz Memić napustio sudnicu zbog Hasana Dupovca: "Teško je slušati ove laži"

Muriz Memić napustio sudnicu zbog Hasana Dupovca: "Teško je slušati ove laži"

I još jedna napomena, pravosnažnu odluku suda nećemo komentarisati”, kazao je Feraget.

Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji gdje je, kako tvrdi njegova porodica, napadnut, bila je njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije. Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u julu 2023. godine izreklo  je drugostepenu presudu u predmetu "Zijad Mutap i drugi", u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića 2016. godine, kojom su optuženi Alisa Ramić i Hasan Dupovac, inače bivši načelnik Odjeljenja za saobraćajne istrage u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza.

Alisa Ramić je proglašena krivom zbog davanja lažnog iskaza, a Dupovac zbog zloupotrebe položaja.

Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića u Velikoj aleji u sarajevskom naselju Ilidža. Alisa Ramić i Hasan Dupovac su proglašeni krivima, dok su ostalo troje optuženih oslobođeni.

Dupovac i Barić su policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela "Kristal" na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije