Kuharica iz Ugande Dorcus Mirembe, popularno poznata kao Mama D, postavila je danas, 28. decembra, Ginisov svjetski rekord u dužini neprekidnog kuhanja u trajanju 120 sati. Svoje kulinarsko putovanje započela je 23. decembra i pokušava nas...
Mary Frances Kennedy američka je kulinarska stručnjakinja. Preminula je 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju veliki interes. Prije nekoliko godina izdali su reizdanje njezine vrlo popularne kuharice How To Cook A Wolf (prev. s...
Kuharica Poppy O'Toole dijeli svoj trik za kuhanje savršene riže. Ujedno je otkrila kako nije ljubiteljica mokre, suhe ili nezačinjene riže. Mnogi smatraju da je priprema riže ponekad zahtijevan posao, no ova Michelinova kuharica ima odli...
Poznatu kuharicu Anu Ugarković šira publika upoznala u kulinarskoj emisiji ‘Kod Ane’, u kojem je postala dio naše svakodnevice, ušla u naše domove, kuhinje, ali i srca. No, mnogi se pitaju gdje je danas najpoznatija hrvatska kuharica s mal...
Malo je stvari tako frustrirajuće kao bacanje namirnica jer ih niste mogli pojesti dovoljno brzo. Kuharica dijeli svoj jednostavan trik za održavanje zelene salate svježom, i to do mjesec dana. Carleigh Bodrug, autorica bestseler kuharice...
Nigerijska kuharica Hilda Bassey Effiong ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kuhanjem bez prestanka tokom 100 sati. Popularno poznata kao "Hilda Baji", 27-godišnja Effiong postavila je novi rekord kuharskim maratonom koji je započela u pe...
Bilo da pravite umake od mljevenog mesa, punite povrće smjesom ili pečete ćevape i pljeskavice, meso prethodno pospite sodom bikarbonom. "Na 450 grama mljevenog mesa dodajte jednu četvrtinu kašikice sode bikarbone i ostavite tako meso 15 m...
Da bi vam sarma bila dobra mora i kupus u koji je savijate mora da bude dobar. A jedna kuharica je orktila kako se pravilno sprema zaprška za sarmu. Šta to znači? Pa mora da bude čvrst list, ali nikako žilav, neka vas ne prevari to što je...
Kuharica poznatog restorana domaće kuhinje u srbijanskom gradu Vranju, Jovana Janković, od svojih poslodavaca je na desetogodišnjicu rada dobila nesvakidašnji poklon - automobil! O tome od sinoć priča cijeli grad, a vlasnik Ivica Cvetkovi...
Ako volite kuhati, ali smatrate da hrani koju skuhate uvijek nešto nedostaje, jedna kuharica ima dobro rješenje koje možete isprobati. Gemma Simmonite, suosnivačica jednog restorana u Ujedinjenom Kraljevstvu, podijelila je ne...
Kada imate recept u kojem se nalazi luk, sigurno mislite da možete da iskoristite bilo koji imate. No, da li je baš tako? Prije nego pređemo na razlike između luka, evo par savjeta kako da izaberete onaj pravi u prodavni...
Pored orahnjače, makovnjače, vanilin-kiflića, kroštula... mnogima su u vrijeme Božića na 'repertoaru' obavezno i rum bombice. A kako i ne bi kad su gotovo savršena slastica: jednostavne su za napraviti, sastojci su jeftini, sv...
Alexandria Drzazgowski iz mjesta Rochester u američkoj saveznoj državi Michigan, pokrenula je blog u kojem želi imati recepte za razna jela svih zemalja svijeta. Njen problem je u tome što brojne sastojke ne može pronaći ni u svojoj...
Jaja su omiljen izbor za doručak, i svakako najpraktičniji jer pružaju bezbroj kombinacija, a također su i sve popularnija zbog visokog sadržaja proteina - jedno jaje ima otprilike sedam grama proteina. Ipak, imajte na umu, ukoliko želite...
U Galeriji "Smoje" u Sarajevu u subotu, 6. oktobra, tačno u podne, bit će održana promocija knjige "Mostarski kuhar, hrana za dušu i tijelo", čija je autorica ugledna mostarska novinarka Amela Rebac. Oda hedonizmu // "Mostars...
Potaknute ovakvim razmišljanjima, a s ciljem promocije halal ishrane i podizanja svijesti o njenoj važnosti, djevojke i žene okupljene kroz Vijeće žena Medžlisa Islamske zajednice Sisak Nahla osmislile su i pripremile prvu halal...
Kako kaže Kate McAloon, ti obroci najčešće su se sastojali od trava i povrća. Među klijentima Kate McAloon bili su i Miranda Kerr i Steven Spielberg, a za Gwyneth je počela kuhati u vrijeme dok je oskarovka bila udata za Chrisa Mart...
Knjigu koja je originalno objavljena krajem '80-ih godina prošlog vijeka na bosanski jezik preveo je magistar farmacije Željko Bukvić. Tradicionalna ishrana zasnovana na integralnim žitaricama, svježem povrću, mahunarkama i drugoj p...
Ali ovo je prva kuharica koja je posvećena tradicionalnim jelima bosanskih Sefarda. Ovo izdanje potpisuju Eli i Mirjam Tauber - idejni tvorci manifestacije "Noć sefardske kuhinje", koja je ove godine obilježila deset godina...
Ali poznati umjetnik bio je i poznavalac kulinarstva koji je 1973. godine objavio svoju kuharicu pod nazivom "Les Diners de Gala" (Gala večere). Štampana je samo jednom u 400 primjeraka, ali zahvaljujući Taschenu i vi sada možete po...
/ Najkomentiranije
Novi sastanak vladajuće koalicije: Pojedine poruke nisu uopšte optimistične
Danas u Sarajevu počinje NATO Partnerski 360 Simpozij 2024: U BiH stiglo 250 učesnika
FC Barceloni stiže pojačanje nakon 11 mjeseci: "O ovome sam sanjao sve vrijeme"
Nakon izjave o "kobajagi" državi: IGK traži razmatranje antiustavnog djelovanja Željke Cvijanović
Izrael: 'Odlučili smo otkriti tajne podatke. Riječ je o zlatu i stotinama miliona dolara'
Izgleda da stvarno uživa: Beba oduševila nastupom uz techno muziku
Povratnicima u RS oduzimaju zemlju: 'Nesrbi su građani petog reda, bez pomoći nećemo moći opstati'
Godišnjica smrti slavnog slikara: Kako je Cezanne postao ocem moderne umjetnosti
Bivši predsjednik ove države ide u zatvor zbog primanja mita: Osuđen na više od 20 godina
Konaković o obuci državljana Moldavije u BiH: "Informacije koje imamo pozivaju na oprez"
Komedija “Seljačka opera” 25. oktobra na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu
Poznata surferica preminula nakon što ju je sabljarka probola u grudi
Dok traju napadi: Hamas odlučuje o novom vodstvu, a ime jedne osobe je tajna
Savez kolumnista | Edin Subašić: Ruski hibridni rat uvodi Zapadni Balkan u novu krizu!
Dječak počinio masovno ubistvo u SAD: Stradalo pet osoba, među njima i djeca