Zdrav način života: Makrobiotička kuharica za prevenciju od raka

Radiosarajevo.ba
Zdrav način života: Makrobiotička kuharica za prevenciju od raka
Krajem prošle godine u Buybookovoj izdavačkoj djelatnosti izašla je knjiga Makrobiotička kuharica za prevenciju od raka, autorica Aveline Kushi i Wendi Esko.

Knjigu koja je originalno objavljena krajem '80-ih godina prošlog vijeka na bosanski jezik preveo je magistar farmacije Željko Bukvić.

Tradicionalna ishrana zasnovana na integralnim žitaricama, svježem povrću, mahunarkama i drugoj prirodnoj hrani oduvijek je bila u vezi s manjom stopom obolijevanja od raka. Prehrambene preporuke naučnih krugova sugeriraju da uključimo više ovakve hrane u našu ishranu, a da smanjimo hranu bogatu zasićenim mastima, šećerom i holesterolom. Autorice knjige Aveline Kushi, vodeća ličnost makrobiotičkog pokreta u SAD-u, i Wendy Esko, makrobiotička kulinarska stručnjakinja, zalažu se za ove prehrambene promjene i u knjizi Makrobiotička kuharica za prevenciju od raka zagovaraju lagan i prirodno uravnotežen način ishrane za zdravlje i uživanje.

O značaju knjige i razlozima za njeno prevođenje govori prevoditelj knjige mr. ph. Željko Bukvić: “Kada sam pročitao knjigu The Macrobiotic Cancer Prevention Cookbook, shvatio sam njen značaj za zdravlje ljudi, te sam odlučio da je prevedem i učinim je svima dostupnijom, kako bi i na ovaj način doprinio unapređenju zdravstvenog stanja ljudi. Makrobiotička kuharica za prevenciju raka  je temeljna knjiga iz oblasti makrobiotike, odnosno makrobiotičkog načina života u prevenciji od modernih degenerativnih bolesti kao što su rak, bolesti srca, šećerna bolest, artritis i slabljenje imunološkog sistema.

Kako su rezultati statistika o obolijevanju od raka sve gori, posvuda se tragalo za pristupom u prevenciji. Jedan od načina prevencije jeste i promjena ishrane i načina života, što može pružiti nadu u promjenu ovih trendova.“

Aveline Kushi rođena je u Japanu prije Drugog svjetskog rata. Poslije Drugog svjetskog rata došla je u SAD, gdje se udala za Michija Kushija i čitav život posvetila makrobiotičkoj filozofiji. Koautorica knjige Wendi  Esko, rođena je u SAD. Sa mužem Edwardom razvila je makrobiotičke edukacione programe. Koautorica je više knjiga na temu makrobiotike.

“Danas, više nego ikada, Hipokratova izreka dobiva na važnosti: 'Neka tvoj lijek bude tvoja hrana, a tvoja hrana neka bude tvoj lijek'. Naučno je dokazano da su degenerativne bolesti, naročito rak i bolesti srca, posljedica modernog načina života, naročito našeg pogrešnog izbora hrane. Čuvanje zdravlja je postala odgovornost svakog od nas ponaosob. Izbor hrane koju danas napravimo, može uticati na naše zdravlje sutra. Nadam se da će sve što je predstavljeno u ovoj knjizi pomoći u usmjeravanju prema zdravijoj i svjetlijoj budućnosti, bez raka i hroničnih bolesti“, zaključuje Bukvić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije