Ako ih do sada niste pročitali: Idealne knjige za hladne zimske dane

E.B.
Ako ih do sada niste pročitali: Idealne knjige za hladne zimske dane
Stiže vikend, idealna prilika da slobodno vrijeme provedete uz dobru knjigu.

Izdavačka kuća Buybook tokom protekle godine objavila je blizu 50 naslova. Od toga veliki broj prijevoda, no ono što posebno raduje jeste značajan broj knjiga  domaćih autora.

"Posebno nas raduje što je većina naslova iz protekle godine dobro prihvaćena kod naših čitalaca. Neki su bili među najčitanijim i najprodavanijim u našoj zemlji, a imali smo i zapažene rezultate u regionu. Uz ovo, neki od naslova objavljenih godinu-dvije ranije su u 2016. izašli u prvi plan“, kaže za Radiosarajevo.ba urednica Ida Hamidović.

Među prijevodima najtraženiji su, kaže Hamidović, bili naslovi koji su dominirali i na međunarodnoj literarnoj sceni: Genijalna prijateljica  Elene FerranteČudne misli u mojoj glavi  i Žena crvene kose Orhana PamukaPet uglova Maria Vargasa LloseKako su nastali Ratovi zombija Aleksandra Hemona.

Od naslova domaćih autora nekoliko njih se izuzetno istaknulo, posebno romani Damira Ovčine Kad sam bio hodža i Nihada Hasanovića Laki pogon, kao i literarni prvijenac Bože Vreće Mila.

Buybookova biblioteka Memorija imala je nekoliko naslova koji su obilježili proteku godinu, kao Krvnikov trag Juliana BorgeraRasprava o miru i nasilju Nerzuka Ćurka, a neki od naslova iz ove biblioteke u kratko vrijeme doživjeli su i drugo izdanje, kao Oranje mora  Abdulaha SidranaČuvarkuća Tarika Đođića.

Od publicistike zapažena je bila knjiga Putovanje bez Johna Geerta Maka, zatim i knjiga Moja autobiografija Alexa Fergusona, a krajem godine pojavila se i knjiga Mourinho Josea Mourinha.

"Novu godinu započinjemo rano, tako da ćemo našoj publici ubrzo predstaviti mnoštvo odličnih naslova. Možemo spomenuti knjigu Crno mlijeko Elif Shafak, zatim roman Sažeta istorija sedam ubistava Jamesa Marlona, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Booker, najnoviji roman Rabiha Alameddinea Anđeo istorije, i mnoge druge. U našem izdanju pojavit će se i prvi roman Orhana Pamuka   Dževdet i sinovi, kao i novo raskošno, ilustrirano izdanje njegovog Istanbula".

Prema najavama iz Buybooka, veliku pažnju zasigurno će privući najnoviji roman Dana Browna, engleskog naziva Origin.

"Mi ćemo pratiti svjetsku premijeru i priključiti se vodećim svjetskim izdavačima koji će knjigu objaviti na isti dan: 26. septembra 2017. godine.

Istaknut ćemo i domaće autore i autorice, kao što su  Adisa Bašić, Ahmed Burić, Saida Mustajbegović, Zlatko Topčić, Amila Kahrović-Posavljak, Faruk Šehić, Mediha Selimović Šehidić, Amer Tikveša, Bekim Sejranović, čija će se djela do kraja godine pojaviti u Buybookovoj biblioteci Savremena bh književnost", istaknula je na kraju urednica Hamidović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije