Knjiga / Preporuke iz Buybooka: Šta čitati ovoga ljeta?

10. 08. 2016. u 07:48:00 E.B.

Shares: 0

Neki ljudi uvijek će pronaći vrijeme za knjigu, no nekima to bez obzira na silnu želju ne polazi za rukom.

Mnoštvo obaveza, užurban način života, zasićenost informacijama koje nas bombardiraju s društvenih mreža umanjuju mogućnost da se osamite i otplovite u neki drugi svijet.

Knjiga i plaža su nešto o čemu sanjate tokom ostatka godine i ovo je pravo vrijeme da napravite pripreme kako bi se to i dogodilo.

Kako bismo vam olakšali barem proces biranja štiva koje ćete nositi sa sobom, odlučili smo kontaktirati Izdavačku kuću Buybook.

Oni su ove godine objavili preko 25 novih naslova. Desetak novih predstavljeno je na nedavno završenom festivalu knjige Bookstan koji je održan u Sarajevu od 25. do 28. jula .

Za čitatelje portala Radiosarajevo.ba urednica Ida Hamidović izdvojila je nekoliko knjiga koje bi bile prikladne za godišnji odmor i ljeto.

Kako su nastali Ratovi zombijaAleksandar Hemon

Kako su nastali Ratovi zombija je najnoviji roman Aleksandra Hemona. Humor koji je uvijek prisutan u Hemonovim djelima ovdje prerasta u dinamičnu, crnohumornu priču smještenu u Chicago koja prati život Joshue Levina. Joshua gaji scenarističke ambicije, a u međuvremenu podučava engleski kao strani jezik u Chicagu. Laptop mu je pun ideja, ali jedina koja uhvati korijene je Ratovi zombija. Kada u stanu zatekne svoga stanodavca, neuravnoteženog vojnog veterana, kako mu pretura po prljavom vešu, Joshua odluči preseliti kod svoje djevojke Kimmy. Nakon kraćeg kućnog blagostanja, spetlja se s učenicom, Bosankom Anom, koja ima ljubomornog i nasilnog muža. Uslijedi katastrofa. I dok Joshuine odluke variraju na skali od blesavih do apsurdnih, Kako su nastali Ratovi zombija načinje vrlo ozbiljne teme.

 Bog u svakom kamenuKamila Shamsi

Dirljiva priča o ljubavi i izdaji, velikodušnosti i brutalnosti, nadi i nepravdi. Shamsie je vješta u iskopavanju prošlosti i uspješno spaja političke teme s osobnim. U ljeto 1914. mlada Engleskinja, Vivian Rose Spencer, krenuvši na arheološko iskopavanje u Tursku ispunjava svoj san. Radeći s Nijemcima i Turcima, zaljubi se u arheologa, Tahsin-bega, i pridružuje mu se u potrazi za antičkim srebrenim vijencem. Početak rata u Evropi predstavlja kraj njenog idiličnog ljeta, a njeni prijatelji postaju neprijatelji njene nacije.

Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noćiSalman Rushdie

Inspiriran tradicionalnim Istočnim “pričama o čudima“, roman Salmana Rushdieja je remek-djelo o vjekovnim sukobima koji traju i dan-danas. Ovo je satirična i skaradna knjiga, puna lukavosti i besmislica, kismeta i karme, zanosa i otkupljenja…

Ukulele jamAlen Mešković

Ukulele jam, roman o ratu, porodicu, odrastanju i muzici prožet je dobrim humorom i iskrenošću. Njegova jednostavnost, njegova tragikomičnost i njegova mladenačka energija čine ga iznimno privlačnim štivom.

Putovanje bez JohnaGeert Mak

Legendarni američki pisac John Steinbeck je 1960. sa svojim psom Charleyjem krenuo na putovanje američkim kontinentom. Želio je ponovo upoznati svoju zemlju i zemljake. Tačno pedeset godina kasnije, u tačno isti sat, i Geert Mak se našao pred Steinbeckovom starom kućom. Bio je to početak ponovnog istraživačkog puta, Geert Mak nastavlja njihovim stopama, ali sad s pogledom iz 2010. godine.

Laki pogonNihad Hasnović

Najnoviji roman Nihada Hasnovića Laki pogon prati Mensura Halilovića, magistra mašinstva pred penzijom, ali u dobroj kondiciji, adaptabilnog i samopouzdanog čovjek koji se lično dobro nosi s kapitalizmom. Već i po takvom bi portretiranju bio rijedak lik naših književnosti, ali ne bi bio blizak čitatelju, jer je savršen i uspješan. Ali Mensur nosi tajnu koju ga muči... Laki pogon Nihada Hasanovića čita se lako, sa zadovoljstvom, pažnju plijene i njegove fine i duhovite rečenice, ocrtavaju složenu Mensurovu psihologiju, kao i sporedne likove – usput i skiciraju devastirano lokalno društvo, komentiraju globalne svinjarije – ali ispod sve te zavodljive lakoće valja se težina jedne egzistencije. Aktivan i hrabar odnos prema vlastitoj traumi, netipičan za muške likove, Mensura će sigurnom autorovom rukom odvesti daleko...

Opasan čovjekMehmed Begić

Knjiga poezije Mehmeda Begića Opasan čovjek potvrđuje da je u pitanju iskusan pjesnički glas kojem možemo zahvaliti što je ova knjiga uistinu opasna, lijepo opasna, i, kao i njezin lirski subjekt, koji se “vraća iz daljine da presudi tvom uljuljanom životu“, ima poslanje da naše srce (i putničke cipele), svojim britkim, jasnim pjesničkim rečenicama, oguli od svake ustajale kože.

Nadamo se da će ovi prijedlozi zadovoljiti vaše ukuse i da ćete istinski uživati u čitanju na plaži, planini ili jednostavno u miru svoga doma. Spoznaja da imate cijeli dan da se prepustite knjizi, ne gledate na vrijeme i ne provjeravate poruke dobar su način da barem na kratko zaboravite na stres i odmorite svoje tijelo i duh.

Nagradna igra

Kako se zove posljednja objavljena knjiga Aleksandra Hemona, sastavljena od kolumni objavljenih na portalu Radiosarajevo.ba?

Čitatelj koji prvi tačno odgovori na dato pitanje, dobiće jednu od preporučenih knjiga u tekstu. 

Odgovore pišite u komentarima u nastavku!

Sretno!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: odmor Buybook knjige

NEMA KOMENTARA