Rum bombice: Nostalgični kolač dobio sjajnu interpretaciju slavne kuharice
Pored orahnjače, makovnjače, vanilin-kiflića, kroštula... mnogima su u vrijeme Božića na 'repertoaru' obavezno i rum bombice. A kako i ne bi kad su gotovo savršena slastica: jednostavne su za napraviti, sastojci su jeftini, svi ih vole, mogu se ukrasiti na sto načina, puno ih ispadne...
No u zadnje vrijeme, uz sve te 'fensi' praline i truffle koje smo usvojili, dobre stare rum bombice kao da su pale u zaborav.
No evo im prilike da se vrate u modu. Slavna kuharica Martha Stewart upravo ih je uvrstila na popis najboljih blagdanskih kolačića i ponudila čitateljima svoju interpretaciju recepta.
Ne bojte se, nije puno zakomplicirala, niti je u ovoj verziji kolač manje ekonomičan.
Umjesto usitnjenog keksa, Martha koristi biskvit nalik onome za browniese, što je svakako bolja opcija od keksa punih aditiva.
Osim toga, ako vam smeta neki od uobičajenih sastojaka keksa i bombica, u ovoj ga verziji možete zamijeniti za vas prikladnijim.
Isprobajte!
Rum bombice
170 grama maslaca
170 grama čokolade
100 grama smeđeg šećera
100 grama brašna
3 jaja
ekstrakt vanilije
malo soli
60 ml ruma
kristal šećer (za valjanje)
Zagrijte rernu na 180 i pripremite posudu obloženu papirom za pečenje. Istopite maslac i čokoladu na 'banjamariji'.
Izmiješajte smeđi šećer, jaja, ekstrakt vanilije i sol.
Dodajte im otopljenu čokoladu, dobro promiješajte, pa umiješajte brašno. Smjesu rasporedite po papiru za pečenje i pecite.
Nakon desetak minuta izvadite iz rerne i pustite da se ohladi.
Razlomite na komadiće pa dodajte rum i miješajte mikserom na najnižoj brzini dok se mrvice ne počnu oblikovati u loptu.
Od smjese izradite bombice i uvaljajte ih u šećer. Ili kakao, sjeckane lješnjake, kokos, čokoladne mrvice, kako god vam je drago.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.