Mlada američka kuharica sprema brojna svjetska jela, među njima i bosanski burek

K. S.
Mlada američka kuharica sprema brojna svjetska jela, među njima i bosanski burek
FOTO: Facebook / Alexandria Drzazgowski

Alexandria Drzazgowski iz mjesta Rochester u američkoj saveznoj državi Michigan, pokrenula je blog u kojem želi imati recepte za razna jela svih zemalja svijeta. Njen problem je u tome što brojne sastojke ne može pronaći ni u svojoj Americi.

Kako piše portal The Detroit News, Drzazgowski želi pripremati po tri jela iz svake od 200 zemalja svijeta. Ona je ambiciozna kuharica koja sprema jela već više od 12 godina. Posljednjih godina istraživala je recepte i potom pripremala jela iz 25 zemalja.

Sva jela i recepte će objaviti na svojoj internet stranici Foreignfork.com.

Alexandria će tako pripremati australijske kobasice, kolač od kokosa iz Angole, ali i bosanski burek.

Provela sam oko šest mjeseci u inostranstvu prošle godine i za to vrijeme posjetila 16 zemalja. Uvijek sam voljela kuhati i dok sam tamo boravila pokušavala sam naučiti spremati neka od najpoznatijih jela”, rekla je Alexandria Drzazgowski.

Dodaje da to jedan zanimljiv način kako upoznati neku zemlju, njenu kulturu i tradiciju.

Mnogo toga određuje hrana. Ona utječe na svakodnevni život, život porodice, tradicije i ona je pod utjecajem historije”, dodaje Drzazgowski.

Mlada kuharica tako je započela sa svojim YouTube kanalom, receptima, vlogom, kako bi svijetu prezentirala razna jela.

Neka jela primjerice u SAD-u su mnogo skuplja za spremiti nego u zemljama gdje potiču. Kao studentica ona koristi dostupne informacije na internetu i istražuje kako spremiti neko jelo. Sada je fokusiranja na pisanje bloga i članaka o jelima, korištenju društvenih mreža kako bi jednog dana posao na stranici Foreign Fork postao stalan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije