Kulturni događaji koji su obilježili 2023. godinu u BiH: Maldita, Larma, Kiss The Future, Billain...

3
D. Softić
Kulturni događaji koji su obilježili 2023. godinu u BiH: Maldita, Larma, Kiss The Future, Billain...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović na SFF-u

Godina koja je iza nas donijela je i neka lijepa dešavanja na svih devet polja umjetnosti.

Gledali smo nove serije, filmove, predstave, posjećivali izložbe i koncerte, čitali nove knjige i slušali nove albume.

Bh. umjetnici predstavljali su nas u svijetu, a Christiane Amanpour, Bono Vox, Oskar Koršunovas, Riccardo Muti, Bruce Dickinson samo su neka od poznatih lica koja su posjetila Bosnu i Hercegovinu.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Pa krenimo redom... Poznata bosanskohercegovačka dramska umjetnica Jasna Diklić objavila je knjigu Zapisi s Marindvora.

Riječ je o zbirci kolumni koje je Jasna Diklić objavljivala na portalu Radiosarajevo.ba u periodu od 2019. do 2022. godine.

Jasna Diklić: Kako sam doživjela promociju svoje prve knjige

Jasna Diklić: Kako sam doživjela promociju svoje prve knjige

Film Maldita - Ljubavna pjesma Sarajevu u čijem je fokusu bh. umjetnik Božo Vrećo, osvojio je najveću špansku filmsku nagradu Goya u kategoriji za kratki dokumentarni film. 

Film govori o Sarajevu, njegovoj bogatoj historiji koja je kroz Sefarde povezana sa Španijom, te o Boži Vreći kao jedinstvenom umjetniku.

Inventura: U galeriji Collegium artisticum otvorena godišnja kolektivna izložba Sarajevski salon

Inventura: U galeriji Collegium artisticum otvorena godišnja kolektivna izložba Sarajevski salon

U renoviranoj galeriji Collegium artisticum u martu je otvorena godišnja kolektivna izložba "Sarajevski salon" likovnih umjetnika Kantona Sarajevo.

Nakon uspješno završenih radova na sanaciji enterijera galerije koji je u ratnom i poslijeratnom periodu pretrpio ogromnu štetu, Collegium artisticum nastavio je sa svojim redovnim aktivnostima i ponovo otvorio svoja vrata.

Publika oduševljena: Počeo spektakularni koncert Brucea Dickinsona u Sarajevu

Publika oduševljena: Počeo spektakularni koncert Brucea Dickinsona u Sarajevu

U dvorani 'Mirza Delibašić' u Sarajevu u martu je održan koncert Brucea Dickinsona, frontmena heavy metal benda Iron Maiden i počasnog građanina Sarajeva.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine je boravio tokom opsade grada, kada je sa svojim bendom nastupio u dvorani BKC-a.

Sarajevskoj publici predstavio je muzičko remek djelo jednog od najutjecajnijih klavijaturista svih vremena Jona Lorda, Concerto for Group and Orchestra, kao i najveće hitove grupe Deep Purple. Naravno, čuli smo i ono legendarno 'Scream for me, Sarajevo'.

Koncert Brucea Dickinsona u Skenderiji
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Koncert Brucea Dickinsona u Skenderiji

U Narodnom pozorištu Sarajevo u martu je upriličeno Veče povodom 55 godina umjetničkog rada glumca Josipa Pejakovića.

Sa zanimljivim programom izašao je pred publiku na matičnoj sceni na kojoj je ostvario neke od najvećih uloga u bh. teatru. 

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba tim povodom je rekao "Bosanac mora biti daleko najbolji da bi mu priznali prosječnost".

Dokumentarni film Vikić, o ratnom komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću, premijerno je prikazan 6. aprila u Velikoj dvorani JU Bosanski kulturni centar KS.

Autorica filma je Arijana Saračević Helać, a on predstavlja priču o čovjeku koji je 5. aprila 1992. u Skupštini RBiH javno i u živom TV prenosu pozvao građane na odbranu od agresije.

Na premijeri filma 'Vikić' u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Na premijeri filma 'Vikić' u Sarajevu

Izložbom fotografija ratnog reportera Rikarda Larme pod nazovom Sarajevo, vječita Vijećnica, po 28. put otvoren festival sjećanja Modul Memorije.

Rikard Larma je bio aktivan kao fotograf još u prijeratnim godinama, radeći za tadašnja printana izdanja u Sarajevu. S početkom opsade postaje fotoreporter agencije Asociated press, a tada nastaju neke od ikonskih fotografija vezanih za opkoljeno Sarajevo.

Među njima su i dokumentarne fotografije Vijećnice u plamenu.

Svjetski poznati umjetnik Braco Dimitrijević dobio je počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu.

Rifat Škrijelj i Braco Dimitrijević: uručenje počasnog doktorata UNSA
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Rifat Škrijelj i Braco Dimitrijević: uručenje počasnog doktorata UNSA

Za Bracu Dimitrijevića historičari umjetnosti kažu da je otac konceptualne umjetnosti i jedan od najvećih živućih umjetnika na svijetu danas. 

Dimitrijević je simbolično postao član počasne akademske zajednice najstarije visokoškolske institucije u državi, u kojoj su, između ostalog Ivo Andrić, Vladimir Prelog, Meša Selimović, Emerik Blum, Josip Broz Tito, Simon Wiesenthal, Recep Tayyip Erdoğan, Mahathir bin Mohamad i Danis Tanović.

Bosanskohercegovački umjetnik mlađe generacije Rikardo Druškić otvorio je 6. aprila samostalnu izložbu u galeriji Taller La Maldita Estampa u Barceloni.

"Moj ciklus pod nazivom Mundus Novus istražuje dolazak AI (umjetne inteligencije) i njezin potencijalni uticaj na društvo. Koncept ciklusa je podijeljen na dva dijela. U prvom dijelu preslikavam slike od historijskog značaja i one koje su imale veliki uticaj na mene, ali glavne protagoniste zamjenjujem robotima. To radim kako bih stvorio kontrast između prošlosti i budućnosti koji će gledaoca potaći na razmišljanje", rekao je tada umjetnik za portal Radiosarajevo.ba.

Danka Savić i Rikardo Druškić
Foto: Privatni album: Danka Savić i Rikardo Druškić

Ugledni francuski dnevni list Le Monde posvetio je naslovnicu višestrukonagrađivanom bh. književniku Faruku Šehiću.

Povod je bila objava francuskog prijevoda njegove Knjige o Uni (Le Livre de l’Una), koja je početkom ove godine objavljena u Francuskoj. Knjigu je na francuski preveo Olivier Lannuzel.

Bosna i Hercegovina 9. maja, kao zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji, nizom događaja u Sarajevu i drugim bh. gradovima, prvi put obilježava Dan Europe.

Na koncertu ispred Vječne vatre nastupili su svjetski, a naši Laka i Lela, Zoster, Helem Nejse, Marija Šestić, Aida Aršić Mušanović i Nedim Bašić.

Laibach u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Laibach u Sarajevu

Grupa Laibach je istu noć održala upečatljiv nastup u Sarajevu, u sklopu festivala Modul Memorije, predstaviviši svoj mjuzikl Wir sind das Volk.

U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, Laibach se poklonio na istom mjestu na kojem je nastupio u opkoljenom Sarajevu na dan potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Pred zahvalnom i otvorenom publikom Sarajeva, ovi istaknuti predstavnici umjetničkog pokreta Neue Slowenishe Kunst izveli su svoju muzičku predstavu s naslovom koji se prevodi kao "Svi smo mi jedan narod". Riječ je o antiratnom umjetničkom performansu koji se sadržajno bazira na tekstovima poznatog njemačkog pisca Heinera Müllera.

Veliki trijumf Bosne i Sarajeva na otvaranju Tribeca Film Festivala u New Yorku.

Tribeca Film Festival održan je u junu 2023. godine. Robert de Niro i Jane Rosenthal, osnivači ovog film festivala, otvorili su 22. izdanje, a De Niro je učinio veliku čast građanima Sarajeva, najavivši film Kiss the Future, čija je gala premijera za Sjevernu Ameriku filma otvorila Festival u New Yorku.

U društvu gospodina de Nira bili su Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović, protagonisti filma Kiss the Future.

Nenad Čičin-Šain , Vesna Andree Zaimović, Matt Damon
Foto: EPA: Nenad Čičin-Šain , Vesna Andree Zaimović, Matt Damon

Ovaj film, koji govori o neraskidivim vezama između grupe U2 i grada Sarajeva, doživio je ovacije pred prepunom dvoranom Tribeca Performing Arts centra na Manhattanu.

Nakon projekcije filma, publiku je u ime građana Sarajeva pozdravila Vesna Andree Zaimović, glavna istraživačica i jedna od protagonistica filma, rekavši:

"Ljudske vrijednosti kao što su sloboda, solidarnost, prihvatanje i demokratija, branile su se u Sarajevu.

Ali mi, građani, imamo i dalje obavezu braniti ove vrijednosti svaki dan, jer historija se ponavlja, a zlo nikad ne spava".

Ekipa okupljena oko dokumentarnog filma Kiss the Future
Foto: EPA: Ekipa okupljena oko dokumentarnog filma Kiss the Future

Projekciji filma su, osim producenata i autorskog tima iz SAD, prisustvovali i protagonisti filma Srđan Đino Jevđević, Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović, te članovi ratne postave benda Sikter - Darko Jelisić i Nebojša Šerić Šoba.

Kiss the Future je režirao Nenad Čičin-Šain (The Time Being), a scenarista je Bill S. Carter (Miss Sarajevo), po ideji Čičin-Šaina i Cartera. Producenti filma su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films, te Sarah Anthony za Good Wolves Productions.

Kiss the Future apostrofira pošast nacionalizma u razaranju života, te ulogu umjetnosti kao sredstva otpora i aktivizma. Kiss the Future prikazuje život urbane zajednice u opkoljenom gradu, televizijskih profesionalaca okupljenih oko emisije Rat Art, mladih ljudi koji su upućeni jedni na druge u vrijeme kada ljubav postaje čin prkosa, a rok i pank muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevne noćne more granata i snajpera.

Nadahnut lokalnim otporom, Bill S. Carter je kao američki humanitarni radnik iz opkoljenog Sarajeva uspio kontaktirati najveći svjetski bend U2, s ciljem pomoći u podizanju globalne svijesti o razornom sukobu. Tokom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja uključivala je direktne satelitske intervjue sa Sarajlijama koji su posjetiteljima koncerata opisivali svoje ratne nedaće. Po završetku intervjua, bend je obećao da će svirati u Sarajevu čim se sukob okonča, što je rezultiralo legendarnim koncertom, kojem je u slobodnom gradu prisustvovalo 45.000 fanova.

U filmu su prikazane mnoge Sarajlije, kao što su Srđan Gino Jevđević, Enes Zlatar, Alma Ćatal Hurem, Asja Dupanović, Boris Šiber, Bojan Hadžihalilović, Nurdžahan Rešo, Miro Purivatra, te Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović. Izvršni producenti Drew Vinton, Madison Ainsley, Alan Moloney, Jennifer Pitcher, Nenad Čičin-Šain i Bill S. Carter.

Kreativni tim čine montažer Eric Bruton, dizajner tona Samir Fočo (Mission Impossible: Fallout), mikser tona Ron Bartlett (Dune). Muziku potpisuje Howie B (The End of Violence).

Film je produciran u saradnji sa sarajevskom producentskom kućom Fabrika. Produkcijska menadžerica za Bosnu i Hercegovinu je Perla Ovadija Mosca. Fifth Season je finansirao film, pružao konsultantske usluge, te je zadužen za svjetsku distribuciju sa WME.

Billain, čestitamo! Bosanski SF film "Fugitive" osvojio još dvije nagrade!

Billain, čestitamo! Bosanski SF film "Fugitive" osvojio još dvije nagrade!

Bosanski SF film Fugitive osvojio još dvije nagrade. Dvadeset i prva stiže iz Los Angelesa, a 22. i 23 s Novog Zelanda. Na Novom Zelandu, Fugitive je osvojio nagrade za najbolji 3D projekt te za "visionary VFX".

Fugitive je rezultat višegodišnjeg rada međunarodnog tima koji predvodi bh. producent Adis Kutkut Billain. Kao prvi film cybeneuro žanra, Fugitive je amalgam muzike, zvuka, ilustracije, animacije i priče.

Kultura na ulice 2023!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Kultura na ulice 2023!

Specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2023!" za sve građanke i građane Kantona Sarajevo donio je vrhunski repertoar.

Na pozorišnom trgu Susan Sontag publika je uživala u drami, operi i baletu.

Završen osmi 'Bookstan': U četiri dana održano više od 40 predstavljanja

Završen osmi 'Bookstan': U četiri dana održano više od 40 predstavljanja

Osmo izdanje Međunarodnog festivala književnosti Bookstan svečano je otvoreno u jula u Radićevoj ulici.

Iz godine u godinu, festival kao moto bira aktuelne teme, ovogodišnja nosi naziv Imaginarni Balkan.

U četiri dana održano je više od 40 predstavljanja – svaki festivalski dan počinjao je predstavljanjem u 11 sati, a završavao u 22 sata.

Festival je otvorila bugarska historičarka Marija Todorova i u razgovoru sa Senadinom Musabegovićem predstavila kultnu knjigu Imaginarni Balkan, a zatvorio ga je irski književnik Colm Tóibín koji je u razgovoru sa Senkom Marić predstavio svoj najnoviji roman Čarobnjak.

Premijera serije Znam kako dišeš na jubilarnom 80.tom Venecija Film Festivalu
Foto: Deblokada: Premijera serije Znam kako dišeš na jubilarnom 80.tom Venecija Film Festivalu

Igrana serija Znam kako dišešJasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića, uvrštena je glavni program 80. izdanja Venecija Film Festivala.

Ovo je prvi put da jedna TV serija sa ovih prostora svoju svjetsku premijeru doživi u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala. 

Serija se sastoji od 6 epizoda, snimana je u periodu 2022. i 2023. na području Sarajeva. Sve počinje sa slučajem samoubistva maloljetnika koje pokrede lavinu događaja u privatnom životu tužiteljice Nevene Murtezić.

Film 'Kiss The Future' otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival!

Film 'Kiss The Future' otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival!

U augustu je održano 29. izdanje Sarajevo Film Festivala.

Na programu je bilo više od 220 filmova iz cijelog svijeta, sa 49 premijera iz regije Zapadnog Balkana.

Film Poljubite budućnost (KISS THE FUTURE) u režiji Nenada Čičina-Šaina otvorio je Festival, a Bono Vox, frontmen grupe U2 i Christiane Amanpour, legendarna novinarka CNN-a doputovali su tim povodom u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Ova neizbježno aktuelna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Ekipa filma
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ekipa filma "Kiss the Future"

U okviru internacionalnog festivala književnosti Bookstan, u Buybooku je održana promocija knjige Intimna prepiska Darija Džamonje.

Intimna prepiska prva je knjiga iz nove Buybookove edicije Sandook koju uređuje Selvedin Avdić, a koji je sa Borom Kontićem, predstavio zbirku Džamonjinih kolumni. Kolumne iz Intimne prepiske, uglavnom, su štampane u Večernjim novinama od 1985. do 1992. godine.

Portal Radiosarajevo.ba je nakon završetka promocije razgovarao sa Borom Kontićem, doajenom novinarstva i sadašnjim direktorom Media Centra u Sarajevu.

S promocije knjige
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: S promocije knjige "Intimna prepiska" darija Džamonje

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film Ekskurzija rediteljice Une Gunjak.

Glavne uloge u filmu ostvarili su: Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Radnja filma prati Iman, koja dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Sjajna predstava Wakatt izvedena na MESS-u u NPS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sjajna predstava Wakatt izvedena na MESS-u u NPS

Izvedbom predstave Caligula ukrajinskog Nacionalnog akademskog dramskog teatra, u septembru je Sarajevu počeo 63. Internacionalni teatarski festival MESS.

Na pozornicama Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevskog ratnog teatra, Kamernog teatra 55 i Pozorišta mladih Sarajevo je izvedeno 12 predstava iz cijelog svijeta.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja pripao je Oskarasu Koršunovasu, redatelju predstave Othello.

Žiri portala Radiosarajevo.ba odlučio je da ovogodišnju nagadu Sound of Mess dobije predstava Caligula.

Gala koncert Riccarda Mutija i Sarajevske filharmonije
Foto: Almin Zrno : Gala koncert Riccarda Mutija i Sarajevske filharmonije

U prepunoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo u oktobru je upriličena svečanost obilježavanja stote godišnjice Sarajevske filharmonije, Gala koncert kojim je dirigovao maestro Riccardo Muti.

Prepun je bio i trg ispred Narodnog pozorišta na kojem su brojni građani i građanke na dva velika LED ekrana pratili ovaj muzički spektakl.

Malo je svjetskih gradova koji se mogu pohvaliti stoljetnom tradicijom simfonijskog muziciranja. Čelni čovjek filharmonije, Vedran Tuce, naglasio je kako dolazak meastra Mutija predstavlja najljepši mogući rođendanski poklon Sarajevskoj filharmoniji.

Četiri dana mira, ljubavi i muzike: Sve spremno za Jazz Fest Sarajevo 2023

Četiri dana mira, ljubavi i muzike: Sve spremno za Jazz Fest Sarajevo 2023

I ove godine Jazz Fest Sarajevo ponudio je publici tradicionalno raznovrstan program koji predstavlja susret novih i starih prijatelja festivala i publike.

Festivala je otvorila svjetska premijera koncerta francuskih virtuoznih umjetnika – sopran saksofoniste Emila Parisiena i violiniste Thea Ceccaldija.

Istu večer upriličena je i premijera novog albuma Damira Imamovića The World and All That It Holds.

Prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi

U sarajevskoj Vijećnici u oktobru je održana završna prezentacija projekta Muzeja Ars Aevi.

Šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum kazao je da će gradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi početi naredne godine u proljeće i da će realizacija kompletnog projekta trajati oko dvije godine.

Kolekcija muzeja Ars Aevi broji oko 160 umjetničkih djela, višemilionske vrijednosti, koji su dijelom trenutno smješteni na trećem i četvrtom spratu Vijećnice.

Slavni arhitekta Renzo Piano darovao je Sarajevu arhitektonski projekt Muzeja Ars Aevi.

Čestitamo: Aleksandar Hemon osvojio prestižno priznanje

Čestitamo: Aleksandar Hemon osvojio prestižno priznanje

Aleksandar Hemon, međunarodno poznati i nagrađivani pisac i scenarista, Sarajlija s boravkom u SAD, osvojio je prestižno priznanje 2023 Grand prix de littérature américaine 2023 - veliku nagradu za američku književnost, odnosno godišnje priznanje koje se dodjeljuje američkom romanu prevedenom na francuski.

Hemon je priznanje dobio za svoj roman Svijet i sve što on čuva (Un monde de ciel et de terre) koju je na francuskom objavio Calmann-Lévy, a po prijevodu Michèle Albaret-Maatsch.

U ovom romanu, autor se vraća svom porijeklu. Putuje kroz vrijeme u 1914, kada je Franz Ferdinand posjetio BiH, pa sve do rovova u Ukrajini gdje postaje prijatelj s Osmanom.

Intelektualac, profesor, antifašista: U Muzeju književnosti BiH formirana zbirka 'Zdravko Grebo'

Intelektualac, profesor, antifašista: U Muzeju književnosti BiH formirana zbirka 'Zdravko Grebo'

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine formirao je zbirku "Zdravko Grebo"!

Ognjenka Finci, supruga Zdravka Grebe koja je poklonila legat Muzeju, a zbirka se sastoji od 2.169 eksponata i podijeljena je u više tematskih cjelina. 

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović kazala je da je to jedna od najobimnijih zbirki i da će ovo biti značajan projekt u narednoj godini.

Festival svjetla Sarajevo
Foto: Promo: Festival svjetla Sarajevo

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima od četvrtka 30. novembra pokrenuo je akciju "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH", čiji je cilj popularizirati posjetu Zemaljskom muzeju BiH tokom trajanja Festivala svjetla Sarajevo.

Tako će svakog četvrtka do marta 2024. posjetitelji od 18:30 do 22 sata moći uživati u raskošnoj svjetlosnoj postavci Festivala svjetla Sarajevo, ali i bogatstvima Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. A najznačajnija kulturno-naučna institucija u Bosni i Hercegovini zaista ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiteljima.

Svaka čast: Divanhana dobila nagradu za najbolji bend na svijetu!

Svaka čast: Divanhana dobila nagradu za najbolji bend na svijetu!

Najprestižniji world music časopis svijeta Songlines iz Velike Britanije već petnaestu godinu dodjeljuje svoje godišnje muzičke nagrade Songlines Music Awards, te na taj način promoviše muziku i umjetnike sa svih krajeva planete.

Dodjela nagrada održana u Londonu, a priznanje Best Group dodijeljeno je bosanskohercegovačkom sastavu Divanhana.

U okviru svečane ceremonije Songlines Music Awards 2023 Divanhana se javila iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i izvela pjesmu Na Kušlatu se mahrama vihori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije