Inventura: U galeriji Collegium artisticum otvorena godišnja kolektivna izložba Sarajevski salon

0
Radiosarajevo.ba
Inventura: U galeriji Collegium artisticum otvorena godišnja kolektivna izložba Sarajevski salon
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba Sarajevski salon u Collegium Artisticumu

U galeriji Collegium artisticum večeras u 19 sati otvorena je godišnja kolektivna izložba "Sarajevski salon" likovnih umjetnika Kantona Sarajevo.

Nakon uspješno završenih radova na sanaciji enterijera galerije koji je u ratnom i poslijeratnom periodu pretrpio ogromnu štetu, Collegium artisticum nastavio je sa svojim redovnim aktivnostima i ponovo otvario svoja vrata.

Odabirom Umjetničkog savjeta ULUKS-a (u sastavu: Emir Osmić, Jusuf Hadžifejzović, Samir Plasto, Sanela Nuhanović i Silvija Dervišefendić) na ovogodišnjoj izložbi 'Sarajevski salon' učestvuju:

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Adi Karailo, Adnan Jasika, Aleksandar Saša Bukvić, Almedina Fehratović, Amer Bakšić, Andrej Đerković, Armela Vesković, Benjamin Handukić, Benjamin Kavazović, Boris Hodak, Damir Nikšić, Danilo Kreso, Dario Pehar, Denis Haračić, Džejlana Karaman Pašić, Edin Numankadić, Emir Durmišević, Emir Osmić, Ensar Hadžić Buxhoeveden, Gordana Anđelić Galić, Halil Tikveša, Hamzalija Muhić, Hanna Dujmović i Rikardo Druškić, Haris Sahačić, Ibrahim Novalić, Ilonka Jasak, Irfan Handukić, Izet Alečković, Jusuf Hadžifejzović, Kemal Hadžić, Lea Jerlagić, Lejla Ćehajić, Mario Ignjić, Marko Frančešević, Milomir Kovačević Strašni, Mladen Štrbac, Mladen Talanga, Nada Martinović, Nanda Agić, Nijaz Gojak, Nina Lojović Milinić, Rebeka Abdagić, Safet Begić, Safet Zec, Salem Pezić, Samir Plasto, Samir Sućeska, Savka Krčmar, Sead Čerkez, Senad Pepić, Stijepo Gavrić, Tarik Alimanović, Tarik Golubić, Vanja Solaković.

"Nekada, često bismo zastali na vratima neke radnje kad bi na njoj pisalo 'Inventura'. Bilo je to vrijeme kad se za vrijeme popisa nije moglo ući u radnju. Danas kao da nije tako, radnje skoro uvijek rade i to ne pokazuje uspjeh novog poretka, nego nikakva prava onih koji tu rade. S ovom Inventurom je drukčije: ona je otvorena. I otvara.

Radnju i jedan prostor u kojem se ta radnja događa. Bez obzira na mala, skoro nikakva prava nas koji to sve skupa radimo. Ali, zato i jesmo tu. Da nas se vidi i čuje. I ako treba i može – izabere. Ono što se danas pokazuje kao apsolutna boljka današnjeg svijeta je da je jačina glasa, odnosno djela, skoro obrnuto proporcionalna njegovoj stvarnoj važnosti. I zato su stvari poput ove tako važne.

Izložba Sarajevski salon u Collegium Artisticumu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba Sarajevski salon u Collegium Artisticumu

Ne možemo popisati sve stvari za kojima bi se čovjek okrenuo u ovoj Inventuri, koje bi zaokupile njegovu pažnju. Ali, to nije bio ni naš zadatak, nego radovi koje vidite. Ono što je doista bitno jeste da se Inventura ne obustavi, da bude, ako je moguće, permanentna, i da putem nje doznajemo što više. 

O stvarima, o sebi, o kosmosu … Ili je to uvijek isto? Historija pamćenja je, zapravo, povijest umjetnosti gledana iz sadašnje perspektive. Opet, jedna vrsta trajne Inventure". (Ahmed Burić, odlomak iz teksta: XI SARAJEVSKI SALON ULUKS - INVENTURA)

Izložbu 'Sarajevski salon' možete pogledati do 24. marta 2023. godine, od ponedjeljka do petka u terminu od 10 do 18 sati.

Organizaciji izložbe pripala je Udruženju likovnih umjetnika Kantona Sarajevo, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i JU Collegium artisticum Sarajevo.

Izložba Sarajevski salon u Collegium Artisticumu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba Sarajevski salon u Collegium Artisticumu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije