Nakon 50 godina počela sanacija galerije Collegium Artisticum

1
Fena
Nakon 50 godina počela sanacija galerije Collegium Artisticum
Foto: Printscreen YouTube / Sanacija galerije Collegium Artisticum

Nakon 50 godina počela je sanacija enterijera svih izložbenih prostora galerije Collegium Artisticum u Sarajevu, za koje je sredstva obezbijedilo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Elvedin Poturak, direktor galerije, navodi da su radovi počeli u novembru, te da je prvobitno planirana realizacija projekta sanacije hidroizolacije i krova galerije, ali je zbog nedostatka sredstava projekt izmijenjen.

Sve ono što se decenijama dešavalo u galeriji Collegium artisticum, smatra on, bilo je sistematsko uništavanje, nebriga, zapostavljenost u društvu i državi.

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Dževad Hozo 'Život otisak':  Značajna izložba otvorena u Umjetničkoj galeriji

Dževad Hozo 'Život otisak': Značajna izložba otvorena u Umjetničkoj galeriji

Direktor galerije Collegium artisticum nada se da će nakon sanacije, koja uključuje između ostalog i galerijsku rasvjetu, Collegium postati još značajnije mjesto kao platforma za daljnje kulturne aktivnosti.

On navodi da su planirana tri mjeseca za završetak radova na sanaciji Galerije, što bi trebalo biti krajem februara. Također je podvukao da će i dalje ostati neriješen problem hidroizolacije u tom prostoru.

"Ovo je sad sanacija koja će poboljšati programske aktivnosti ali neće riješiti problem", mišljenja je on.

Ne propustite u Galeriji Collegium artisticum: Izložba fotografija “Woman to Woman“

Ne propustite u Galeriji Collegium artisticum: Izložba fotografija “Woman to Woman“

Naglasio je da će redovne aktivnosti u galeriji biti održane naknadno, kao što su Salon knjige, Revijalna izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH, te izložba Udruženja likovnih umjetnika KS.

Uprkos problemima vezanim za struju, rasvetu, prokišnjavanje i devastaciju, tokom 2022. godine realizovano je 12 programa. Jedan od njih bila je internacionalna izložba u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo, kao i gostovanje fotografa-kustosa Kurta Kaindla.

"U augustu je došlo do katastrofalne poplave koja je zahvatila sve prostore i izazvala dodatna oštećenja te su planirani programi prolongirani", kazao je Poturak.

Irfan Handukić izlaže svoja djela u galeriji Collegium Artisticum

Irfan Handukić izlaže svoja djela u galeriji Collegium Artisticum

Collegium artisticum do nedavno je imao samo dva zaposlena za stalno, da bi u julu bio raspisan  konkurs za prijem tri radnika - kustos, stručni saradnik i referent za administrativno-tehničke poslove. Galerija tako sad broji pet zaposlenih u stalnom radnom odnosu, među kojima je i dugogodišnja kustosica Galerije Sanela Nuhanović koja je niz godina radila na ugovor.

"Nakon dužeg vremena smo uspjeli zaposliti kustosicu Sanelu Nuhanović koja je 14 godina radila na ugovor o djelu. To je dug koji sam sebi uzeo kao prvu stvar koju sam želio da uradim - da se odužim ženi koja je radila mjesec za mjesec i gdje je bilo pitanje da li će raditi i kustosica i Galerija. Mogu da kažem da je zadnjih godina Galerija opstajala zahvaljujući njenom angažmanu", kazao je Poturak, istakavši i angažman dvojice uposlenika koji su do nedavno bili jedini uposlenici Galerije.

On tvrdi da Kulturno sportki centar Skenderija, iako mu je riječ kultura prva u nazivu, nema dovoljno razumijevanja za Galeriju te da nisu svjesni njenog potencijala.

Milomir Kovačević Strašni ispričao potresnu foto-priču 'I konje ubijaju, zar ne'

Milomir Kovačević Strašni ispričao potresnu foto-priču 'I konje ubijaju, zar ne'

Direktor galerije Collegium artisticum između ostalog ističe da je u okviru Strategije razvoja Grada Sarajeva 2021. - 2027. usvojena odluka da se u dijelu u kojem se razrađuje put do strateškog cilja – Grad filma i kreativnosti, uvrsti i nova mjera "Podrška JU Collegium artisticum". Također je i potpisan Memorandum o saradnji sa JU Biblioteka Sarajeva, te je dogovorena saradnja za realizaciju značajnih i vrijednih projekata, poput digitalizacije arhivske građe Galerije.

Govoreći o mogućim planovima za rad Galerije u idućoj godini, Poturak navodi da oni nemaju vlastitih sredstava, već se programi realizuju u saradnji sa Ministarstvom kulture KS.

Želja je, kaže, da u daljnjem radu ostvare bolju i bližu saradnju sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu kroz organizaciju različitih radionica sa studentima i mladim umjetnicima.

Izet Alečković: Samostalna izložba slika i crteža u okviru Baščaršijskih noći

Izet Alečković: Samostalna izložba slika i crteža u okviru Baščaršijskih noći

"Kako bi im, između ostalog, kao budućim autorima-izlagačima približili galerijsku djelatnost i organizaciju izložbi kao važnog rada u njihovoj umjetničkoj prezentaciji. Takođe, želja nam je da u program budućih aktivnosti uključimo i studente historije umjetnosti sa katedre na Filozofskom fakultetu Sarajevo, kako bi stekli i određeno praktično iskustvo kroz izravan kontakt sa umjetnicima i publikom - podvukao je direktor galerije Collegium artisticum Elvedin Poturak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije