Grad Sarajevo u važnim projektima sa Collegiumom Artisticumom

1
Radiosarajevo.ba
Grad Sarajevo u važnim projektima sa Collegiumom Artisticumom
Foto: Grad Sarajevo / Sa sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva

U Vijećnici je održana 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Na početku sjednice, novoizabrani pravobranilac Admir Jusufbegović dao je svečanu izjavu i time stupio na dužnost pravobranioca Pravobranilaštva Grada Sarajeva.

U svom obraćanju je istakao da će svojim radom, zalaganjem i rezultatima rada nastojati opravdati ukazano povjerenje.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović upoznao je gradske vijećnike da je gradonačelnica Benjamina Karić, kao ovlašteni Predlagač, povukla Prijedlog Odluke o uslovima i načinu dodjele „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ te ista nije uvrštena u dnevni red današnje sjednice.

Rad sjednice po usvojenom dnevnom redu počeo je usvajanjem Odluke o razrješenju člana Etičkog vijeća, stalnog radnog tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Također, usvojena je Odluka o izboru novog članova ovog radnog tijela.

Jedan od prioriteta Strategije je i razvoj kapaciteta u oblasti turizma u gradu Sarajevu. U sklopu ovog prioriteta planira se intenzivna saradnja sa Turističkom zajednicom KS, postavljanje turističke signalizacije, uređenje Trebevića te pozicioniranje Sarajeva kao novogodišnjeg centra regije.

Sa sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva - undefined

Foto: Grad Sarajevo: Sa sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Strategija razvoja Grada Sarajeva 2021. – 2027 je jednoglasno usvojena kako je predložena te dopunjena rješenjem iz prihvaćenog amandmana Odbora za društvene djelatnosti da se u dijelu u kome se razrađuje put do Strateškog cilja – Grad filma i kreativnosti, uvrsti i nova mjera „Podrška JU Collegium Artisticum“.

U nastavku zasjedanja, nakon provedene javne rasprave, usvojena je Odluka o usvajanju Strateškog akcionog plana za jačanje kulturnih i kreativnih industrija grada Sarajeva 2022.-2026. – sa fokusom na muzeje i filmsku industriju, a koja će biti osnov za implementaciju aktivnosti i projekata iz ovih oblasti.

Prioritet za realizaciju strateškog cilja, grad budućnost i riznica prošlosti, je i obnova i rekonstrukcija kulturno-historijskih objekata od važnosti za Grad Sarajevo, kao što su Bistrička stanica, Bijela tabija, Kasarna Jajce i drugi objekti iz bogatog kulturno- historijskog naslijeđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije