Boro Kontić: 'Knjiga o Dariju Džamonji je namijenjena ljudima koji ga vole'

2
A. Sokolović
Boro Kontić: 'Knjiga o Dariju Džamonji je namijenjena ljudima koji ga vole'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Selvedin Avdić i Boro Kontić

U okviru internacionalnog festivala književnosti Bookstan, u Buybooku je održana promocija knjige "Intimna prepiska" Darija Džamonje.

„Intimna prepiska“ prva je knjiga iz nove Buybookove edicije Sandook koju uređuje Selvedin Avdić, a koji je sa Borom Kontićem, predstavio zbirku Džamonjinih kolumni. Kolumne iz „Intimne prepiske“, uglavnom, su štampane u Večernjim novinama od 1985. do 1992. godine.

Portal Radiosarajevo.ba nakon završetka promicije razgovarao je sa Borom Kontićem, dodajenom novinarstva i sadašnjim direktorom Media Centra u Sarajevu.

"Ideja za ovu knjigu rodila se nakon što je Buybook 2013. godine objavio sabrane priče Darija Džamonje pod naslovom „Ako ti jave da sam pao“. Rečeno je da je tu „objavljeno sve Dacino“. Na moje pitanje: „I sve što je objavio u novinama?“, dobio sam odgovor: „E, to ne znamo“. I onda je krenula ideja da sabrane priče Darija Džamonje sumiramo u jednu knjigu", priča nam Boro Kontić.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Dario Džamonja (1955-2001) je počeo pisati za sarajevsku omladinsku štampu („Naši Dani“ i „Spektar“), povremeno su ga objavljivali „Oslobođenje“ i „Nedjelja“, krajem 1980-tih pisao je svake sedmice za „Komunist“, ali je najviše kolumni objavio u „Večernjim novinama“.

S promocije knjige
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: S promocije knjige "Intimna prepiska" darija Džamonje

"Ovo je bilo jedna lijepa pormicija, a Buybookov vrh je bio prepun zainteresiranih gostiju. Govorili smo Selvedin Avdić i ja. Tokom mog govora želio sam da istaknem da je knjiga nastala zahvaljujući činjenici da je Digitalni arhiv novina koji Media Centra razvija skoro 30 godina, narastao do te mjere da on u svojoj sadržini ima blizu dva miliona tekstova iz bosanske štampe. ta arhiva je toliko jaka i moćna alatka. da vam omogućava da pratiti i pručavate štampu iz BiH tokom 19. i 20. vijeka.

To je uglavnom bila štampa koja je bila zavučena u nekim institutima, arhivima, jako teško dostupna. Sada je dostupna svakom čovjeku bukvalno na jedan klik, bez obzira gdje živi na Novom Zelandu, Americi... ili je na Havajima", dodao je Kontić, koji je veoma zaslužan za sve ove akcije njegovog Media Centra gdje je direktor.

Promovirana knjiga o novinarima u historijskoj ulozi svjedoka pred Haškim tribunalom

Promovirana knjiga o novinarima u historijskoj ulozi svjedoka pred Haškim tribunalom

Kontić je pojasnio da su ovo tekstovi koji nikada nisu objavljeni u knjizi, već samo u novinarama u kojima je Džamonja radio i pisao kolumne...

Selvedin Avdić i Boro Kontić
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Selvedin Avdić i Boro Kontić

"On je objavljivao svoje priče u novinara, a Buybook je napravio veliku knjigu u kojoj su sabrane priče iz vremena kada je pisao iz 80-tih godina. Naš arhiv je toliko moćan danas, da on vama omogućava da pratite jedno novinarstvo u BiH na više nivou. Sada ga možete pratiti hronološki i po autorima. Nevjerovatne su mogućnosti tog arhiva i demonstracija snage tog našeg arhiva", kaže Kontić.

Direktor Media Centra je dodao da je ovo prva knjiga prepiski Darija Džamonje.

"Ovo je prva knjiga, a treba još jedna da izađe. U planu je i druga knjiga koja bi trebala izaći do kraja godine... Ali, i to nije sve. Mi smo, između ostalog, a o tome sam govorio. Mi smo u arhivu, a kada se čuva - onda se čuva sve. Mi smo, recimo, našli novine da je neko uzeo televizijski dodatak. neko ga je valjda uzeo,. U tom televizijskom dodatku su objavljeni njegovi tekstovi. To je još jedna priča kako treba čuvati građu. No, mi smo uspjeli izvući jedno 500 tekstova koji nisu bili u knjizi", podvukao je Kontić.

Boro Kontić: Ivica Osim, posljednja pobjeda

Boro Kontić: Ivica Osim, posljednja pobjeda

Naglasio je da ima mnogo ljudi koji vole Darija Džamonju.

"Sve što je bilo 'sakriveno' u novinama o Dariju Džamonji, sada se može pročitati u ovoj knjizi. Knjiga je jedan dokument o vremenu, a za Selvedina Avdića koji je govorio sinoć za njega je to jedna vrsta romana. Knjiga lijepo izgleda, fino je napravljena. Ima 500 stranica i za ljude koji vole Darija Džamonju to će biti pravo zanimljivo štivo i još jedna prilika da se ponovo susretnu s njim. Neke će tekstove sigurno i prepoznati", dodao je Boro Kontić za portal Radiosarajevo.ba.

S promocije knjige
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: S promocije knjige "Intimna prepiska" darija Džamonje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije