Promovirana knjiga o novinarima u historijskoj ulozi svjedoka pred Haškim tribunalom

0
V.A.Z.
Promovirana knjiga o novinarima u historijskoj ulozi svjedoka pred Haškim tribunalom
Oficijelni vizual / Poziv na promociju knjige

“Prvi nact historije: Novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom” naziv je knjige koja obuhvaća istraživanje o medijskim dokazima u bazi Haškog tribunala za ratne zločine i tematizira ulogu novinara kao svjedoka pred ovim sudom. 

Knjiga je objavljena u izdanju Mediacentra, a promovirana večeras (27.02.2023) u dvorani hotela Holiday. 

Istraživački tim Mediacentra Sarajevo prikupio je i analizirao 2.760 medijskih dokaza iz baze sudskih spisa Haškog tribunala. U knjizi su predstavljeni i intervjui sa 14 domaćih i stranih novinara i novinarki koji su svjedočili pred Tribinalom: Andrew Hogg, Alija Lizde, Branimir Grulović, Edward Vulliamy, Florence Hartman, Jacky Rowland, Jeremy Bowen, John Sweeney, Martin Bell, Slavoljub Kačarević, Tony Birtley, Veton Surroi i Zvezdana Polovina.

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Knjiga je nastala iz potrebe da se razumije i prenese iskustvo novinara i novinarki koji su svjedočili pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, te istraži uloga medijskih dokaza u procesuiranju ratnih zločina.

Distinkcija između neutralnosti i objektivnosti

Boro Kontić, jedan od autora knjige, govoreći na promociji je istaknuo:

"Postojala je ogromna dilema da li novinari treba da svjedoče pred Haškim tribunalom. Meni je u vezi s ovom knjigom veoma zanimljivo pitanje distinkcije između objektivnosti i neutralnosti. U tom smislu ključni stav dao je Ed Vulliamy, novinar Guardiana koji je prvi izvještavao o koncentracionim logorima u ratu u BiH. On je govorio da je za njega objektivnost najvažnija, jer se tu radi o činjenicama. A neutralnost bi bila kao da date isti prostor ženi koja je silovana i zvijeri koja je to počinila, govorio je".

Treba reći da nisu svi novinari bili za to da se oni koji su izvještavali iz rata u bivšoj Jugoslaviji pojavljuju kao svjedoci pred sudom. Ali većina je ovo doživjela kao svoju dužnost i tužilaštvu ustupila svije bilježnice i svjedočenja, naglasio je Kontić.

Međi prvima to je bio Ed Vulliamy čiji su izvještaji iz rata u BiH bili jedan od argumenata za pokretanje Haškog tribunala.

Podsjetimo, knjiga "Prvi nact historije: Novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom" objavljena je nekoliko mjeseci nakon istoimene tematske konferencije o kojoj je Radiosarajevo.ba izvještavao.  

Novinari kao svjedoci u Haagu: "Kad čovjek priča istinu, uvijek priča istinu"

Novinari kao svjedoci u Haagu: "Kad čovjek priča istinu, uvijek priča istinu"

Osim Bore Kontića, na promociji knjige govorili su i: Edina Bećirević, Nedim Sejdinović i Selma Zulić Šiljak, a moderatorica događaja je bila Marija Arnautović.

Profesorica Edina Bećirović je kao novinarka pratila suđenja u Hagu što je pokrenulo njenu akademsku karijeru.

"Postoji tenzija pokretana od akademskih istraživača prema novinarima, jer im se zamijerala 'pristrasnost'. Prisustvovala sam nekim diskusijama i bila uvijek na strani kredibilnih novinara. Oni su odigrali veliku ulogu u determiniranju međunarodne volje", naglasila je Bećirević.

Promocija knjige održava se trideset godina nakon donošenja Rezolucije 808 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u New Yorku kojom je potvrđeno formiranje Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Pred Haškim tribunalom svjedočili su novinari i novinarke, a medijski materijali korišteni su kao dokazi. 

Knjiga "Prvi nact historije: Novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom" nastala je s namjerom da se istraživanje o medijskim dokazima u bazi Haškog tribunala predstavi tematski i učini dostupnim različitim generacijama i profesijama.

Ova knjiga, između ostalog, ukazuje i na jedan od ključnih perioda u historiji novinarstva, te na značaj i odgovornost novinarske profesije.

Za generacije mladih novinara, ova knjiga argument o ozbiljnosti novinarskog posla i obavezi svih koji ga obavljaju da to rade uz svijest o odgovornosti i ulozi novinara u širokom kontekstu događaja.

Sarajevo bi trebalo dobiti Novinarsku ulicu

Novinarski veteran i jedan od autora knjige Boro Kontić iskazao je i stav o ključnoj ulozi koju su novinari odigrali u opsadi Sarajeva: “Kada sam razmišljao šta su novinari, pogotovo zapadni novinari učinili za Sadajevo, jedna od ideja je bila da se Gradskom vijeću predloži da Sarajevo dobije Novinarsku ulicu. Inkcijativa je ves pokrenuta” izjavio je Kontić.

Osim njega, autori knjige su Nedim Sejdinović, Elvira Jukić Mujkić, Anida Sokol, Selma Zulić Šiljak i Dragan Golubović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije