Započela međunarodna konferencija o novinarima kao svjedocima pred MKSJ

0
V. A. Z.
Započela međunarodna konferencija o novinarima kao svjedocima pred MKSJ
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija o novinarima kao svjedocima pred MKSJ

‘Kao novinari, mi smo svjedoci događanja, zašto onda ne bismo bili i svjedoci pred sudom’.

Ova tvrdnja u fokusu je međunarodne konferencije koja je u prisustvu velikog broja sudionika, u organizaciji Mediacentra Sarajevo započela danas u Sarajevu.

Konferencija ima za cilj da rasvijetli nedovoljno istraženu ulogu novinara i novinskog materijala i korištenje medija kao dokaznih materijala pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Florence Hartmann, Jacky Rowland, Sead Omeragić, Antony Birtley i Alija Lizde su među govornicima koji će govoriti o svom iskustvu svjedočenja pred MSKJ te značaju i značenju medijskih dokaza u suđenjima za ratne zločine.

Konferenciju su otvorili Jan Waltmans, Ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini i Boro Kontić, novinar i osnivač Mediacentra Sarajevo.

Prvi panel konferencije posvećen je iskustvima ratnog izvještavanja iz BiH i regije, uključujući i osvrt na sadašnje okruženje i rat u Ukrajini.

Drugi panel će se fokusirati na pitanje kako se mediji koriste na sudu i koja je vrijednost medija kao dokaza, a na trećem panelu ćemo razgovarati sa novinarima koji su svjedočili pred Tribunalom, njihovim iskustvima, razlozima za svjedočenje i dilemama koje su imali donoseći odluku da svjedoče u Hagu.

Novinski izvještaji domaćih i stranih dopisnika koji su izvještavali sa svih strana obuhvaćenih u sukobima na području bivše Jugoslavije predstavljaju značajan dokazni materijal u procesima pred MKSJ.

Sa konferencije u sarajevu - undefined

Foto: I. Kapetanović: Sa konferencije u Sarajevu

Istraživanje Mediacentra Sarajevo provedeno u sklopu projekta „Novinarstvo kao prvi nacrt historije“ prikupilo je više od 2.500 medijskih dokaza iz arhive sudskih spisa MKSJ-a, što je u prosjeku oko pet posto medijskih dokaza po istraženom sudskom predmetu, a najmanje 31 iskaz stranih i domaćih novinara koji su svjedočili na poziv tužilaštva i odbrane, prikupljen je tokom istraživačkog procesa.

Tokom svjedočenja pred MKSJ, novinari su govorili o iskustvu ratnog izvještavanja, profesionalnim standardima u ratnom okruženju, i detaljno opisivali susrete sa optuženima, njihovim saradnicima i žrtvama. Odluka novinara da svjedoče, izazvala je različite reakcije medijske zajednice, te dok su je jedni podržavali, drugi su izražavali zabrinutost kako će taj čin utjecati na status objektivnosti i neutralnosti medija.  

Tokom 2021. i 2022. godine, Mediacentar je zabilježio iskustva 14 novinara i novinarki koji su svjedočili pred Tribunalom. Detalje iskustva svjedočenja i razloge za svoje odluke da svjedoče podijelili su Anthony Birtley, Andrew Hogg, Alija Lizde, Branimir Grulović, Ed Vulliamy, Florence Hartmann, Jacky Rowland, Jeremy Bowen, John Sweeney, Martin Bell, Sead Omeragić, Slavoljub Kačarević, Veton Surroi i Zvezdana Popović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije