Florence Hartmann: Pojedinci žele Bosnu i Hercegovinu potezima osuditi na smrt

0
Radiosarajevo.ba
Florence Hartmann: Pojedinci žele Bosnu i Hercegovinu potezima osuditi na smrt
Foto: Radiosarajevo.ba / Florence Hartmann

Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica Tribunala u Haagu, komentarišući za N1 francusko predsjedavanja Europskom unijom istakla je kako je zvanična politika službenog Pariza poštivanje "teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine" i pružanje "pune podrške evropskoj perspektivi BiH".

Hartmann je dodala da se ne razumije šta Francuska konkretno radi u tom smjeru.

“U svakom slučaju, zemlje Unije su veoma podijeljene i ta podjela je tim veća jer neke, a posebno Francuska, ne razumiju ulog u onome što se dešava (uloga i ambicije Rusije na Balkanu itd.) Bilo bi dobro pozvati Francusku da razotkrije svoju politiku na Balkanu i da kao predsjednica EU ukaže na značaj koji pridaje trenutnoj krizi”, naglasila je ona.

Poručila je kako se “nada svim srcem “da Francuska nije u “miteranskoj dinamici” na Balkanu.

Ali ćemo se umiriti tek kada Francuska bude jasno zauzela stav u korist izborne reforme u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava. Nacionalističke pretenzije koje zahtijevaju transformaciju Bosne i Hercegovine na etničke teritorije, sami pretvoreni u izborne kantone po mjeri jednoetničke partije, podsjećaju na ono što je Francuska radila u Libanu prije jednog stoljeća i što i danas podriva zemlju. Tako Francuska i Evropa ne mogu braniti teritorijalni integritet i budućnost Bosne i Hercegovine unutar EU”, kazala je Florence Hartmann.

Dayton je imao nesreću da prvi put u historiji u Bosnu i Hercegovinu uveden koncept etničke teritorije sa srpskim entitetom, naglasila je bivša glasnogovornica Tribunala u Haagu te dodala “da bi pojačanje ove dinamike značilo nagrađivanje masovnih zločina koje je osudio ICTY i time osudili na smrt Bosnu i Hercegovinu”, naglasila je Hartmann za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije