Čestitamo: Aleksandar Hemon osvojio prestižno priznanje

12
Radiosarajevo.ba
Čestitamo: Aleksandar Hemon osvojio prestižno priznanje
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Aleksandar Hemon

Aleksandar Hemon, međunarodno poznati i nagrađivani pisac i scenarista, Sarajlija s boravkom u SAD, osvojio je prestižno priznanje 2023 Grand prix de littérature américaine 2023 - veliku nagradu za američku književnost, odnosno godišnje priznanje koje se dodjeljuje američkom romanu prevedenom na francuski.

Hemon je priznanje dobio za svoj roman Svijet i sve što on čuva (Un monde de ciel et de terre) koju je na francuskom objavio Calmann-Lévy, a po prijevodu Michèle Albaret-Maatsch.

U ovom romanu, autor se vraća svom porijeklu. Putuje kroz vrijeme u 1914, kada je Franz Ferdinand posjetio BiH, pa sve do rovova u Ukrajini gdje postaje prijatelj s Osmanom.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Žiri je o knjizi rekao:

"Posebno nas se dojmila suptilna ravnoteža između emocija i dubine promišljanja o ljudskom stanju koju autor održava do epiloga. Ova knjiga je moćan lijek protiv zaborava, jedinstveno djelo te vrste čija će nas ljepota još dugo proganjati."

Nagrada je Hemonu uručena na ceremoniji u Parizu 7. novembra 2023. godine.

Hemon je poručio kako je posebno radostan što nagrada nosi ime američke književnosti, jer je ona za njega "simbol uspjeha kao pisca koji je uspio premostiti i različite kulture i različite jezike".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije