Aleksandar Hemon predstavlja svoj muzički alter ego: Cielo Hemon

4
V.A.Z.
Aleksandar Hemon predstavlja svoj muzički alter ego: Cielo Hemon
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Aleksandar Hemon

Aleksandar Hemon, međunarodno poznati i nagrađivani pisac i scenarista,  Sarajlija s boravkom u SAD, večeras će se svojim sugrađanima predstaviti u potpuno novom svjetlu. 

U atomskom skloništu u sarajevskom naselju Ciglane, Aleksandar Hemon nastupit će kao muzički producent, predstavljajući svoj muzički alter ego Cielo Hemon.

Tim povodom, cijenjeni književnik i naš povremeni kolumnista, gostovao je u programu Radio Sarajeva i otkrio više detalja o svom muzičkom projektu. 

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

"Sve je krenulo prije dvije godine. Početkom pandemije sam prepoznao mogućnost katastrofalne dosade i očaja. Kad sam bio mlad svirao sam gitaru u bendu i pandemija je bila povod da vratim sviranju gitare. Polako sam ušao u produkciju  muzike, počeo svirati klavijature. Naučio sam da upotrebljavam softver za produkciju. Svakodnevno sam odlazio u svoju kancelariju u Princetonu da se bavim muzikom. Potom mi se pridružio izvrsni gitarista Goran Marković, te Alan Omerović koji je radio mixove. Snimio sam više od dva sata muzike u svojoj kancelariji u Princetonu", prisjeća se Aleksandar Hemon. 

Kaže da se njegovo muzičko ime Cielo Hemon može tumačiti na dva načina: 

"Dok sam bio mlađi zvali su me Ćelo, a naziv 'cielo' se odnosi i na nebo na italijanskom i španskom jeziku. 

Cielo Hemon
Foto Instagram: Cielo Hemon

Na pitanje da li se radi o hobiju ili poslu, Cielo Hemon odgovara da svakoj stvari koju radi pristupa ozbiljno kao da je u pitanju posao, pa tako i produkciji muzike. Jedina razlika je, kako kaže, što za ovaj posao nije plaćen.

Cielo Hemon će se publici u Sarajevu predstaviti svojim performansom u ponedjeljak u kasnim večernjim satima, u atomskom skloništu na Ciglanama. Događaj će u 22,00 otvoriti Laurie Savić, DJ-ica iz Brooklina naših korijena. Oko 23,00 će na scenu izaći Cielo Hemon i premijerno predstaviti video svoje pjesmu Ketamin Shuffle. Performans će se nastaviti miksom Hemonove muzike za što će biti zadužen sarajevski DJ AudioInFunction

Na pjesmu "Ketamin Shuffle" sam posebno ponosan, pogotovo što će premijeru doživjeti u Sarajevu. Video je uradio Harun Mehmedinović, cijenjeni video autor u SAD, koji  potpisuje i neke od prethodnih video klopova za moju muziku. Ističem i saradnju sa Šejlom Kamerić koja je takođe radila na nekim od mojih spotova. 

Cielo Hemon otkriva svoje muzičke planove - naredne godine namjerava objaviti album, te promovirati ga streamingom uživo. 

"Moja muzika spada u domen elektronske plesne muzike ali ne spada ni u jedan konkretan žanr. Donekle se razlikuje i po tome što u njoj ima i akustičnih elemenata. Svaka gitara je odsvirana ljudskim prstima. Na promociji albuma nastupit ćemo kao duet, moj drug za gitarom i ja za 'mašinom'. 

Nakon priče o muzici, naš razgovor usmjerili smo i ka književničkom profilu  Aleksandra Hemona, razgovarajući o njegovom novom romanu, te o scenarističkom radu na 4. nastavku kultnog filma Matrix

"Matrix je bio izvanredno iskustvo. Komplikovano zbog pandemije. Scenarij je bio gotov i prije pandemije, ali bio sam uključen u rad na filmu i kasnije, sve do premijere u decembru 2021. kad sam se i sam zarazio covidom. 

Imali smo već zadate likove iz prethodna tri nastavka. Svijet Matrixa je odranije bio stvoren, i to veoma detaljno. Taj svijet je veći nego što se vidi u filmovima, i bilo je potrebno da ga razumijem. Lana Wachowski, scenaristica i redateljica filma mi je pomogla da shvatim detalje i logiku tog svijeta.

Ono što je za mene bitno je da su Lana Wachowski i David Mitchell sa kojima sam pisao scenarij za Matrixa, najbolji u zamišljanju svjetova budućnosti ilogike naučne fantastike, kako izgledaju stvari 500 godina kasnije. Ja sam zakucan u ovoj stvarnosti, tako da sam od njih dosta naučio.  

Ono što sam ja dodao scenariju Matrixa je unutrašnja logika, jer mašta može da se otme kontroli. Ono što sam naučio pišući scenarije sa Lanom i Davidom, ali i ranije sa Jasmilom Žbanić na filmu Otok ljubavi, je vrijednost kolaboracije u tom poslu. S druge strane, što se tiče književnosti, naučio sam više o zapletu, napetosti, razrješenju tenzije. 

Još uvijek sam opsjednut jezikom, moje knjige su natopljene jezicima, ali sam u zadnjem romanu više pažnje obratio na te, recimo, filmične elemente naracije.  

Novi roman u Americi izlazi početkom naredne godine, zvat će se The World and All That It Hold (Svijet i sve u njemu), a mislim da će se u našem prijevodu zvati 'Bejturan i ruža'. Prijevod je tek u planu, tako da je ovo ekskluzivna informacija" otkriva književnik Hemon. 

Aleksandar Hemon
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Aleksandar Hemon

Tokom svog obravka u Sarajevu, planirana je i promocija novog izdanja njegovog romana iz 2008. godine Projekt Lazarus, za izdavačku kuću Buybook. Aleksandar Hemon će takođe biti i promotur prvog romana Saše Savića 'Četvrta Violina': 

"Saša Savić je genije marketinga i mnogih drugih stvari, ali u svom briljantnom umu je odlučio da napiše roman. O tome je govorio već dugo, čitao sam i ranije verzije i pratio njegov razvoj. Taj roman je zanimljiv, teško ga je prestati čitati, pun je avantura, smiješnih i tragičnih situacija. Promocija 'Četvrte violine' je u utorak u 20,00 u Buybooku. A nakon toga, u četvrtak, takođe u Buybooku, promocija novog izdanja mog romana Projekt Lazarus".  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Najnovije