Das ist Walter: Šta su o Sarajevu rekli Džamonja, Hemon, Sidran, Sarajlić...

7
Radiosarajevo.ba
Das ist Walter: Šta su o Sarajevu rekli Džamonja, Hemon, Sidran, Sarajlić...
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Sarajevo pod snijegom

Glavni grad Bosne i Hercegovine bio je inspiracija za mnoge pjesme, knjige, filmove... O njemu su pisali i govorili njegovi stanovnici, ali i oni koji su ga turistički posjećivali.

Svim tim ljudima, jedna stvar je bila zajednička - ljubav prema Sarajevu.

Izdvojili smo neke od najljepših citata o glavnom gradu Bosne i Hercegovine kroz vrijeme.

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

"Otišli smo te godine na more - bolje reći, on me je natjerao, jer moje Sarajevo je meni vazda bilo preče od svakog mora", Dario Džamonja, pisac.

"Sarajevski svijet: pametni i papci, pohlepni i lijepi, umorni i mladi, mlađahni i mahniti, bogati i jadni, jedri i bolesni, visoki i trošni, ljuti i lavordžije, šareni i geniji, dijaspora i jalijaši, željovci i pitari, djeca i odrasli, vjerni i nevjerni, moćni i pobožni – sve u svemu, skoro četiristo hiljada gradskih atoma. I da se ne lažemo, tu nema kraja. Sarajevo se ili voli ili ne voli", Aleksandar Hemon, pisac.

"Ne može se živjeti u Sarajevu. U Sarajevu kad živiš, previše vremena potrošiš. Dok tamo, dok ovamo – prođe jutro. Dok ovo, dok ono – ode dan. Jeste, doduše, sve to – bude među ljudima. I bude, uglavnom, lijepa priča", Abdulah Sidran, pjesnik, prozaik i filmski scenarist.

Balašević: Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda...

Balašević: Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda...

"Najvjerovatnije je da ćemo u Sarajevu umrijeti zajedno i u ljubavi. Fašisti će umrijeti sami, i u mržnji", Zlatko Dizdarević, novinar.

"To je grad novca, ali i dobrog ukusa, i razvijenog smisla za red i ljepotu, za skladan i radostan život. Te dvije istorijski uslovljene i protivuriječne osobine grada ostavile su traga i u duši sarajevskog čovjeka: samosvijest, preduzimljivost, želja za punim životom i dalji”m vidikom, a preko svega toga veo melanholije, dah neodređene tjeskobe i istorijskog opreza prema životu i svemu što život donosi. To je grad buna i ratova, novca i gladnih godina, kužnih epidemija i razornih požara, grad vještih ljudi, koji su uvijek voljeli život, iako su ga poznavali i s lica i s naličja. Njegovo lice u posljednjoj svjetlosti sutona izgleda drevno i mudro. To je grad koji dotrajava i umire, i u isto vrijeme se rađa i preobražava", Ivo Andrić, pisac.

"Jer ovo je grad u kome možda i nisam bio najsrećniji, ali u kome i kiša kad pada nije prosto kiša", Izet Sarajlić, pjesnik.

"Na ovom svijetu postoji mnogo gradova s imenom Saraj… Ali, ovaj bosanski, obedemljeni grad Sarajevo je najnapredniji, ljepši i živahniji od svih", Evlija Čelebija, osmanski putopisac iz 17. stoljeća.

"Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda. Kao dete – zaigrano, prostodušno, naivno, lakoverno, detinjasto... Zato ono prvo i pruža ruke...", Đorđe Balašević, kantautor i pjesnik.

"Šta je šarm Orijenta koji počinje u Sarajevu, a kojem Zapadnjaci ne mogu odoljeti? Ovdje nema planova koji dolaze iz racionalnog razmišljanja, te je sve stvar improvizacije i rezultat ad hoc ideja i privremenih potreba", Juraj Neidhard, jedan od najznačajnijih sarajevskih arhitekata. 

"Ovo je najljepši grad, sofisticiran, kompleksan i multikulturan", Bono Vox, frontman benda U2.

"Ja sam rođen u Sarajevu, časno ću se boriti za njega i ako bude trebalo - poginuti. Meni ne treba druga domovina niti drugi grad", Dragan Vikić, komandant Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Nisam nipošto imao dilemu da odem iz Sarajeva. Čovjek na početku jednostavno nije mislio ni o čemu, osim o tome da se u gradu dešava nešto, što sam ja, budući da se približavam pedesetoj, na neki način želio cijeloga života da se dešava. Nešto veoma bitno i veoma značajno...", Zdravko Grebo, profesor.

"Ja bih radije da mi u Sarajevu moja raja kaže 'đe si šupak', nego u Zagrebu kak' ste gospon Popović?", Davorin Popović, pjevač.

I za kraj ćemo izdvojiti poznat posljednji dijalog u filmu Valter brani Sarajevo koji vode časnik njemačke vojske (von Dietrich) i službenik Gestapoa (Wilder):

von Dietrich: "Merkwürdig! Seit ich in Sarajevo bin, suche ich Walter und finde ihn nicht. Und jetzt, wenn ich gehen muss, weiss ich wer er ist. (Otkada sam u Sarajevu, tražim Valtera i ne mogu ga naći. Tek sada kada odlazim shvatio sam tko je on.)

Wilder: Sie wissen wer Walter ist?! Sagen Sie mir sofort seinen Namen! (Znate tkoj je Valter?! Recite mi odmah njegovo ime!)

von Dietrich: Ich werde ihn Ihnen zeigen... Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter! (Pokazat ću Vam ga... Vidite li ovaj grad (kamera prikazuje Sarajevo)? To je Valter)".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije