Laibach održao predstavu "Wir sind das Volk" u Narodnom pozorištu Sarajevo

1
Vesna Andree Zaimović
Laibach održao predstavu "Wir sind das Volk" u Narodnom pozorištu Sarajevo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Laibach u Sarajevu

Grupa Laibach je na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 2023. održala upečatljiv nastup u Sarajevu, u sklopu festivala Modul Memorije, predstaviviši svoj mjuzikl Wir sind das Volk

U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, Laibach se poklonio  na istom mjestu na kojem je nastupio u opkoljenom Sarajevu na dan potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. 

Pred zahvalnom i otvorenom publikom Sarajeva, ovi istaknuti predstavnici umjetničkog pokreta Neue Slowenishe Kunst izveli su svoju muzičku predstavu s naslovom koji se prevodi kao "Svi smo mi jedan narod". Riječ je o antiratnom umjetničkom performansu koji se sadržajno bazira na tekstovima poznatog njemačkog pisca Heinera Müllera. 

Pogledajte kako igrači Željezničara slave 1. maj: Zajedničko druženje i nezaobilazan roštilj

Pogledajte kako igrači Željezničara slave 1. maj: Zajedničko druženje i nezaobilazan roštilj

Laibach u predstavi Wir sind das Volk kroz multimedijalni pristup, u karakterističnoj industrial estetici i osobenom muzičko-poetskom stilu promišlja korijene fašizma koji u današnje vrijeme predstavlja realnu prijetnju, isto kao što je to bilo  uoči Drugog svjetskog rata.

Laibach u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Laibach u Sarajevu

"Moja, visokom cijenom plaćena, mržnja pripada meni" je rečenica kojom kulminira ova predstava i ukazuje da je, nažalost, za mnoge ljude i danas lakše mrziti nego voljeti

Da Laibach voli Sarajevo dokaz je njihova nepokolebljiva naklonost u vrijeme kada su drugi neutralno posmatrali grad pod opsadom.

Peter Mlakar, jedan od 'ideologa' pokreta Neue Slowenishe Kunst, izašao je pred publiku nakon predstave i pročitao antiratni manifest. Između ostalog, poručio je da "Ko mrzi nije zaslužio mirno živjeti ni jedan dan" te zaključio porukom "Mi smo za apardheid - da se razdvoji dobro od zla!"

Festival Modul Memorije je svoju ovogodišnju Nagradu za doprinos očuvanju kulture sjećanja dodijelio umjetničkom kolektivu Laibach, za njihovu višedecenijsku borbu protiv svih oblika fašizma i totalitarizma te za "afirmaciju prava na upotrebu navećeg dara čovjeku - mozga".

Dodjela nagrade Laubachu ispraćena je ovacijama. 

Laibach u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Laibach u Sarajevu

Gostovanjem grupe Laibach i dodjelom Nagrade, završeno je ovogodišnje izdanje Modula Memorije.

Direktor festivala MESS, Nihad Kreševljaković je, dodjeljujući nagradu, podsjetio na vezu Laibacha sa Sarajevom i na ono zbog čega su oni tolike godine relevantni ne samo kao umjetnici, već i kao intelektualci, te istaknuo:

„U trenutku dok su građanke i građani Sarajeva, uprkos embargu, bili odlučni ne prekinuti svoju borbu protiv zla bezobzira što su ih agresori snajperima, granatama i bombama gađali u srce i u glavu pokušavajući da nam razvuku mozak ili da nas, kako to upravo Peter Mlakar reče 1995.g. na istom ovom mjestu, „pretvore u zombije“. LAIBACH je bio među onim rijetkim koji su prepoznali važnost te borbe i važnost dolaska u grad pod opsadom. Oni su na dan potpisivanja Daytonskog sporazuma baš na ovom mjestu proglasili državu NSK te održali nezaboravni koncert. Unatoč svom ludilu koje je Dayton donio, postoje I dvije lijepe stvari vezane za taj datum, a to su: da je to bila najava dolaska mira i prestanak krvoprolića, te taj Laibachov koncert u Sarajevu.Zbog toga, danas, 9. maja ,kada obilježavamo, možda ne pobjedu nad fašizmom, ali definitivno našu odlučnost da se zauvijek borimo protiv zla fašizma u svim njegovim oblicima, želim u ime programama Modul Memorije zahvaliti vam se što tada, 90tih godina, niste bili nijemi evropski posmatrači koji su samo gledali šta se ovdje događa. Hvala vam što ste čuli naš  poziv u pomoć i što ste došli ovdje da skupa branimo istinske vrijednosti demokracije i istinske vrijednosti Evrope kao prostora koji slavi različitost kao svoje najveće bogatstvo. Hvala vam što ste se u ključnom trenutku evropske historije identificirali sa nama i odlučili da svi skupa budemo ljudi.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije