Završen osmi 'Bookstan': U četiri dana održano više od 40 predstavljanja

0
Radiosarajevo.ba
Završen osmi 'Bookstan': U četiri dana održano više od 40 predstavljanja
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Svečano otvoren ovogodišnji Bookstan

Ove godine pod nazivom Imaginarni Balkan, od 5. do 8. jula održan je osmi po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan.

U četiri dana održano je više od 40 predstavljanja – svaki festivalski dan počinjao je predstavljanjem u 11 sati, a završavao u 22 sata. Festival je otvorila bugarska historičarka Marija Todorova i u razgovoru sa Senadinom Musabegovićem predstavila kultnu knjigu Imaginarni Balkan, a zatvorio ga je irski književnik Colm Tóibín koji je u razgovoru sa Senkom Marić predstavio svoj najnoviji roman Čarobnjak.

Publika je u toku ova četiri dana imala priliku čuti važna imena regionalne i svjetske književnosti poput: Burhana Sonmeza, Ahmeta Umita, Nane Ekvtimishvili, Priscille Morris, Rene Karabaš, Sandre Cisneros, Zorana Žmirića, Đurđice Čilić, Jakute Alikavazovic, Johna Freemana, Guide Snela...

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

U toku festivala održana su dva okrugla stola – "Aktuelni izazovi balkanskog identiteta" i "Balkanski autori u očima Zapada", te dva specijalna gostovanja organizovana u saradnji s pulskim festivalom Sa(n)jam knjige, a u okviru kojih su predstavljeni Darko Cvijetić i Boris Dežulović.

U okviru programa In Memoriam prisjetili smo dvoje prerano preminulih književnika koji su ostavili neizbrisiv trag na kulturnoj sceni – Farah Tahirbegović i Emira Šakovića.

Paralelno s redovnim programom festivala prvi put je održan i poseban program "Mladi kutak" gdje su se najmlađim čitaocima predstavili Vesna Mišanović, John Freeman, Ahmet Umit, Vedad Drljević, Asli Tohomcu, Olja Savičević Ivančević, Zlatko Sarajlija i Nenad Veličković. Programi su održani u Američkom kutku Sarajevo i Američkom kutku Brčko te u Historijskom muzeju BiH.

'Imaginarni Balkan': Sve što trebate znati o Međunarodnom festivalu književnosti 'Bookstan 8'

'Imaginarni Balkan': Sve što trebate znati o Međunarodnom festivalu književnosti 'Bookstan 8'

Organizovana je radionica za mlade književne kritičare i kritičarke, ove godine pod vodstvom univerzitetske profesorice Selme Raljević. Radionica je nosila naziv "Savremena književna i kulturna kritika: Opasno čitanje". Na završnoj ceremoniji festivala polaznicima su dodijeljeni certifikati, a najboljima i nagrad

Bookstan se još jednom zahvalio i medijskim pokroviteljima: FTV, Oslobođenje, Portal Strane, Al Jazeera Balkans, Radio Sarajevo, Express, Žurnal, Start, Dunjalučar, HRT, Booksa i Kritika HDP, te partnerima festivala: Akademija likovnih umjetnosti, Kreativna Evropa, Američki kutak Sarajevo, Američki kutak Brčko, Biblioteka-knjižnica Brčko Distrikta, Sa(n)jam knjige u Istri, Atelje Figure, Bajkologija, Moderna vremena, Historijski muzej BiH, te BH Telecom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije