'Imaginarni Balkan': Naredne sedmice Međunarodni festival književnosti Bookstan

0
Radiosarajevo.ba
'Imaginarni Balkan': Naredne sedmice Međunarodni festival književnosti Bookstan
Foto: Buybook / Oficijelni vizual, Bookstan 8

Direkcija Međunarodnog festivala književnosti Bookstan u petak, 30. juna, održat će konferenciju za medije na kojoj će biti predstavljen program osmog izdanja festivala Bookstan koji će se ove godine održati od 5. do 8. jula.

Festival Bookstan 2016. godine osnovao je Buybook, vodeća izdavačka kuća u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa međunarodno priznatim piscem Aleksandrom Hemonom koji je bio kustos i domaćin prvog festivalskog izdanja te autor No East. No West. koncepta.

Tokom proteklih sedam godina održavanja, na Bookstanu je učestvovalo gotovo 400 domaćih, regionalnih i svjetskih autora i autorica, među kojima su: Benjamin Moser, Geert Mak, Orhan Pamuk, Rabih Alameddine, Rawi Hage, Kamila Shamsie, Hanif Kureishi, Mona Eltahawi, John Freeman, Bora Ćosić, Kader Abdolah, Andrej Nikolaidis, Ece Temelkuran, Dubravka Ugrešić, Miljenko Jergović, Semezdin Mehmedinović, Bekim Sejranović, Ilija Trojanow, Faruk Šehić, Xiaolu Guo, Damir Karakaš, Nellja Veremej, Mathias Énard, Adania Shibli, Delphine Minoui i brojni drugi/e.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Na osmom Bookstanu, izbor autora i autorica koji/e ponovno dolaze iz cijelog svijeta odredila je centralna festivalska tema, a to je ovoga puta "Imaginarni Balkan".

Izdavačka kuća Buybook Sarajevo će, uoči ovogodišnjeg festivala Bookstan, objaviti prvo bh. izdanje kultne studije Imaginarni Balkan bugarske historičarke Marije Todorove. S posebnim zadovoljstvom najavljuju da će na svečanom otvaranju festivala u srijedu, 5. jula, s početkom u 18 sati, ugostiti počasnu gošću, članicu Američke akademije nauka i umjetnosti i dobitnicu Nagrade za izuzetan doprinos slavističkim, istočnoevropskim i evroazijskim studijama – Mariju Todorovu.

Pored Marije Todorove, ove godine poželjet će dobrodošlicu i irskom autoru Colmu Tóibínu, proglašenom laureatom za irsku fikciju za 2022-2024. godinu od strane Umjetničkog vijeća Irske, višestrukom dobitniku književnih nagrada, koji je tri puta izabran za uži izbor Međunarodne nagrade Booker.

Velika gužva danas u Buybooku: Kultna knjižara uz popuste slavi rođendan

Velika gužva danas u Buybooku: Kultna knjižara uz popuste slavi rođendan

U okviru svečanog zatvaranja festivala bit će predstavljeno Buybookovo izdanje Tóibínovog romana o životu Thomasa MannaČarobnjak. Na osmom Bookstanu također će učestvovati: američki pisac i dobitnik Pulitzerove nagrade Benjamin Moser; predsjednik Međunarodnog PEN-a i dobitnik književnih nagrada EBRD-a i biblioteke Vaclav Havel Burhan Sönmez; višestruko nagrađivana američka spisateljica čiji je roman Kuća u ulici Mango prodat u više od sedam miliona primjeraka i preveden na preko 25 jezika Sandra Cisneros; te jedan od najvažnijih pisaca krimi-fantastike u Turskoj, čija su djela prevedena na 35 jezika Ahmet Ümit.

"Okupljajući autor(ic)e iz gotovo 15 država diljem svijeta, Bookstan se u 2023. godini okreće mitologiji Balkana, odnosno Balkanu i kao književnom motivu i ujedno kao kulturnom kontekstu djela savremenih regionalnih i međunarodnih književnika/ca. Kroz 40 promocija knjiga, autori(ce), prevoditelji(ce), historičari/ke i stručnjaci/kinje iz oblasti humanističkih nauka će u četiri dana našeg programa razmatrati teme kao što su savremeni izazovi balkanskog identiteta i (samo)nametnuti kompleks inferiornosti na Balkanu, te će festival ove godine poseban naglasak staviti na status balkanskih autor(ic)a u dijaspori, te na svjetskoj književnoj sceni. Bremenit učincima balkanskog (književnog) nasljeđa, osmi Bookstan postavlja pitanje: da li je (i za koga) Balkan bezazlen ili pak opasan imaginarij? Možemo li bogatom kakofonijom književnih glasova, okupljenih još jednom ni na Istoku ni na Zapadu, o Balkanu ispisati narativ doma?", navodi izvršna direktorica festivala Lamija Milišić.

Medijski pokrovitelji: FTV, Oslobođenje, Portal Strane, Al Jazeera Balkans, Radio Sarajevo, Express, Žurnal, Start, Dunjalučar, HRT, Booksa i Kritika HDP, te partnerima festivala: Akademija likovnih umjetnosti, Kreativna Evropa, Američki kutak Sarajevo, Američki kutak Brčko, Biblioteka-knjižnica Brčko Distrikta, Sa(n)jam knjige u Istri, Atelje Figure, Bajkologija, Moderna vremena, Historijski muzej BiH, te BH Telecom.

RADIONICE BOOKSTANA

Međunarodni festival književnosti Bookstan od osnivanja organizuje radionice za mlade književne kritičare/ke. Na predstojećem Bookstanu održat će se radionica na temu Savremena književna i kulturna kritika: "Opasno čitanje", u trajanju od 2. do 8. jula. Voditeljica radionice bit će prof. dr. Selma Raljević, dvostruka vanredna profesorica iz Teorije i historije književnosti i Komparativne književnosti na Odsjeku za engleski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Na radionici će učestvovati 15 studenata iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Studenti će, pored Selme Raljević, imati priliku prisustvovati predavanjima još sedam predavača, a to su: Benjamin Moser, Senka Marić, Faruk Šehić, Zoran Žmirić, Đurđica Čilić, Bjanka Alajbegović i Dunja Ilić.

"U današnjici se književna i kulturna kritika umnogome nalazi u krizi kako zbog njenog ušutkivanja i marginaliziranja tako i zbog nedostatka istinskih i kvalitetnih književnih kritičara. Dobra književna kritika mora biti zasnovana na stručnom kritičkom mišljenju o književnosti, na kritičkom i samomislećem sagovorništvu s njenim tekstom i kontekstom, na težnji ka objektivnosti, na iskrenosti i istinitosti, i na nedodvoravanju i nepodilaženju bilo kakvim autoritetima. Upravo to dobru književnu kritiku čini ili može činiti opasnom", s razlogom smatra ovogodišnja voditeljica radionice Selma Raljević.

MLADI KUTAK

U 2023. godini, Bookstan pokreće novi, specijalni program Mladi kutak, posvećen književnosti za djecu i mlade različitih žanrova, a realizuje ga u saradnji sa Američkim kutkom Sarajevo i Američkim kutkom Brčko (pod nazivom Bookstan Distrikt). Mladi kutak skreće pažnju na publiku mlađe generacije u prepoznavanju njihovih čitalačkih potreba, savremenih književnih glasova koje djeca i mladi prepoznaju kao autentične i savremene. Promocije i diskusije u okviru Mladog kutka su posvećene pitanju statusa književnosti za djecu i mlade u BiH i globalno danas, te procesima nastanka različitih žanrova u okviru ove književnosti.

I TAMO I OVDJE

Posebno se radujemo dolasku Buybookovih autora koji više ne žive u Bosni i Hercegovini, a koji su u njoj rođeni te svoje uspješne književne karijere grade diljem svijeta. Također sa zadovoljstvom najavljujemo i nova izdanja u Buybookovoj produkciji, namjenski pripremana za premijerno predstavljanje na Bookstanu.

Raduje nas što će, u prvim danima jula pod svodom Bookstana, Sarajevo biti mjesto susreta nekih od najznačajnijih književnika i književnica današnjice te vas još jednom pozivamo da nam se pridružite na pres-konferenciji u petak, 30. 6. uz zahvalnost na dosadašnjem posvećenom medijskom praćenju festivalskih sadržaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije