Buybook: Mostarac Srđan Gavrilović predstavio svoju knjigu 'Nemoj ići u Anderlecht'

0
V.A.Z.
Buybook: Mostarac Srđan Gavrilović predstavio svoju knjigu 'Nemoj ići u Anderlecht'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Promocija knjige 'Nemoj ići u Anderlecht'

"Narator, muškarac u kasnim dvadesetim, napušta rodni Mostar i odlazi živjeti u Belgiju. Novu domovinu sagledava očima stranca, ali stranca koji želi razumjeti, osjetiti, a to je moguće jedino iz perspektive svijeta iz kojeg dolazi, današnje Bosne i Hercegovine, koja malo šta malo kome ima ponuditi".

Ovo je dio recenzije knjige "Nemoj ići u Anderlecht", zbirke pripovjedaka koju potpisuje Mostarac Srđan Gavrilović, a koja je večeras promovirana pod okriljem izdavačke kuće Buybook.

Promocija knjige 'Nemoj ići u Anderlecht'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Promocija knjige 'Nemoj ići u Anderlecht'

Autor kaže da je njegov pristup autofikcija s elementima putopisne proze.

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Nemoguće je pisati u prvom licu, a ne ugraditi sebe u tekst. S druge strane, fikcija je tako zavodljiva. Odrastao sam čitajući Bekima Sejranovića i kroz njegove knjige sam naučio da, ako ću pristupiti autofikciji, moram biti iskren i ne štedjeti na svojoj intimi", kaže Srđan Gavrilović.

Pripovijetke su napisane iz perspektive stranca koji se nalazi u Belgiji.

“Anonimnost stranca mi je pomogla da se oslobodim i istražujem Belgiju na drugačiji način nego što bih mogao, recimo, istraživati BiH. Kroz anonimnost sam shvatio da ponekad jedino sa strancima možete da ispričate svoje najintimnije misli. Bilo je bitno da se sve te priče saslušaju i da se od njih stvori ovaj tekst”, rekao je autor.

Urednica izdanja Senka Marić, koja je moderirala promociju, ističe da je ova zbirka važan generacijski i putopisni tekst, kroz koji saznajemo o nama samima, ali i o Belgiji, drugačijoj od one koju viđamo u turističkim vodičima i putopisnim reportažama.

Promocija knjige 'Nemoj ići u Anderlecht'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Promocija knjige 'Nemoj ići u Anderlecht'

"To je Belgija migranata i mladih, pubova i diskoteka, droge i alkohola, te u konačnici tipičnog ljudskog beznađa koje nas zatiče gdje god da odemo. Vješt i zreo autor, sažetog jezika, s istančanim osjećajem za ljudske sudbine, Gavrilović ovom zbirkom zauzima mjesto u samom vrhu regionalne proze”, napisala je Marić. 

“Sa svoju trideset i jednu godinu, Gavrilović je napisao jednu veoma zrelu, jaku, uređenu i smislenu zbirku priča koja naginje romanu”, istaknula je urednica izdanja Senka Marić na večerašnjoj promociji knjige ‘Nemoj ići u Anderlecht’.

“Druga knjiga priča mostarskog pisca i urednika, belgijskog tragača za punijom pjenom dana, za tamnijom noći od onih što se nude na razglednicama europskih gradova, Srđana Gavrilovića, izniman je književni događaj kojeg se jednostavno ne smije omeđiti bilo kakvom odrednicom, pa čak ni lociranjem u moguću generaciju”, napisao je Ivica Prtenjača

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije