Modul Memorije: Promovirana knjiga 'Sarajevo - najduža opsada' Amre Abadžić

Radiosarajevo.ba
Modul Memorije: Promovirana knjiga 'Sarajevo - najduža opsada'  Amre Abadžić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Velma Šarić

U aprilu ove godine navršava se trideset godina od početka opsade Sarajeva.

Tim povodom, a u sklopu festivala Modul memorije koji je zvanično započeo danas, autorica Amra Abadžić predstavila je knjigu 'Sarajevo – Najduža opsada'. 

Kako je rečeno na promociji, koja je održana u dvorani Bošnjačkog instituta - Fondacije Fadil Zulfikarpašić, ova knjiga predstavlja svojevrsni udžbenik za mlađe generacije koji će im približiti sve ono što se 90-ih događalo u Sarajevu za vrijeme agresije.

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Promocija knjige  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige

Amra Abadžić, autorica knjige, koja je tokom opsade radila za novinsku agenciju Reuters, rekla je da su novinari bili u donekle različitoj situaciji u ratu:

"Mislim da nije bilo ulice ili kutka u opsadi gdje se mi nismo pojavili. Uvijek sam mislila da imam odgovornost sva ta iskustva prenijeti na papir. Ipak, ova knjiga se mnogo godina pripremala.

Kolege koje dijele ista iskustva propitivala sam da li sam nešto zaboravila, jer mi je cilj bio da budem sažeta i kratka. Ideja je da što više informacija predočim u što kraćoj formi. Ako sam nešto zaboravila, molim da mi oprostite", kazala je autorica i dodala:

"Jako mi je bitno da ovo bude jasno mlađoj generaciji i onima koji ne znaju šta je opsada".

Promocija knjige  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige

Umjetnički direktor festivala Modul Memorije, Nihad Kreševljaković, naglasio je da ovu knjigu "čini vrijednom  što čitalji koji ne poznaju opsadu na vrlo jednostavan način mogu shvatiti ono što smo mi pokušavali danima i danima da shvatimo."

"Zato me ova knjiga podsjeća na jezik opsade", rekao je Kreševljaković. 

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja, smatra da je ova knjiga nužna za proces obrazovanja i suočavanje s prošlošću. Podcrtala je da je ovo jednostavniji prikaz opsade koji je potreban mlađoj generaciji.

Podsjetimo, Festival Modul Memorije započeo je dodjelom Nagrade za doprinos očuvanja kulture sjećanja, a ove godine laureat je Fondaciji Karim Zaimović. 

Inače, knjiga 'Sarajevo – Najduža opsada' izdata je u izdanju upravo Modul Memorije

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije