Otvorena izložba "Crteži": Učenici kao vrsni umjetnici

0
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba "Crteži": Učenici kao vrsni umjetnici
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba "Crteži" u galeriji Općine Novi Grad

U galeriji Općine Novi Grad Sarajevo, otvorena je izložba "Crteži" koju čine 28 najuspješnijih crteža učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Podučiti učenike da analiziraju vlastitu percepciju tako da složene cjeline i volumen sagledaju kroz jednostavne geometrijske oblike – to je jedan od osnovnih elemenata predmeta Crtanje.

"Sve ono što trebaju učiti u školi, likovni jezik, kako postaviti sve u format papira, intezitet linije… Učimo ih da geometrijski sve formiraju”, kazala je direktorica Srednje škole primjenjenih umjetnosti Elma Alić Šobot.

Tužilaštvo BiH traži pritvor za 18 uhapšenih u akciji Black Tie 2 i mjere zabrane za pet osoba

Tužilaštvo BiH traži pritvor za 18 uhapšenih u akciji Black Tie 2 i mjere zabrane za pet osoba

“Mi radimo općenito puno stvari na crtanju. Ne radimo samo kipove, radimo ponekad i žive portrete. Ili nekoga u našoj školi ili čak u našem razredu. Imamo čak i jednog modela u razredu, crtamo njegovu figuru”, dodao je učenik ove škole Arslan Mak Dedić, piše N1.

Od geometrije do figure. Časovi crtanja su, u Srednjoj školi primjenjenih umjetnosti, zastupljeni na svim odsjecima.

“Drugi razredi rade geometrijska tijela, grčanske proizvode, a maturanti su već na figuri i na portretu. Baziramo se na oblik, na valer, to je nešto na čemu insistiramo”, kazala je profesorica crtanja Drita Čaušević – Sarvan.

S obzirom na manji broj učenika, naglasak je na individualnom pristupu.

“Možemo se zaista pohvaliti i mogu reći da je ovo ozbiljno predstavljanje naših mladih autora široj publici”, dodala je Alić Šobot.

Izložbu čine 28 crteža učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo. A direktorica Alić Šobot je citirala Salvadora Dalija – da je Crtanje iskrenost, jer nema varanja. Ili je dobro ili je loše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije