Posjetili smo izložbu Milomira Strašnog 'Louvre noću' - uradite to i vi!

1
V.A.Z.
Posjetili smo izložbu Milomira Strašnog 'Louvre noću' - uradite to i vi!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba Louvre noću

Milomir Kovačević Strašni, jedan od najcjenjenijih umjetnike fotografije iz BiH, koji posljednjih godina živi u Parizu, predstavio je svoj ciklus fotografija od nazivom "Louvre noću" (Louvre autrement). 

U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, predstavljeno je oko sedamdeset crno-bijelih fotografija nastalih na poziv čuvenog muzeja Louvre povodom odluke da radno vrijeme muzeja produže do noćnih sati.  

U organizaciji Francuskog instituta u BiH i Ambasade Ferancuske u BiH, ova izložba je jedan od događaja u sklopu Dana frankofonije u BiH koji su počeli u ponedjeljak 21. marta. Izložba je otvorena do 30. marta i može se posjetiti svaki dan.  

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Fotografije su nastajale u periodu od 2008. do 2010. u vrijeme kada je Louvre uvodio produženo radno vrijeme do 22,00 sata, dva puta sedmično. Trebale su im fotografije koje će prikazati jednu drugu stranu muzeja. 

Grafički dizajneri Hana Zec, te Federico i Fred tada su pozvali mene, smatrajući da mogu da im ponudim nešto drugačije. Pratili su moj rad odranije i znali su da slikam noćni Pariz. Zamisao je bila da se urade fotografije različite od trenda, bez studijskih uslova i savršenog svjetla. 

I tako sam godinu dana odlazio u Louvre u noćnim satima, sam sa svojim aparatom Leica M6. Snimao sam filmom, koristio postojeću rasvjetu i trudio se da eksponatima i prostoru dam jedno novo viđenje.

Ovaj posao je bila čista uživancija iako sam mnogo radio. Putovao sam kroz vrijeme. Noću sam snimao, a u jutarnjim satima razvijao filmove kako bih provjerio je li sve u redu. Tražio sam nove uglove posmatranja, igru svjetla i sjena, poigravao se s ekspozicijama. Čak i uposlenici Louvrea nisu mogli prepoznati neke od eksponata jer su na ovim fotografijama dobijale jednu drugačiju dinamiku", rekao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba umjetnik  Milomir Kovačević Strašni.

Otvarajući izložbu, ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic obratila se umjetniku , rekavši: 

"Vi ste, Milomire, jedan od stvaralaca koji spaja BiH i Francusku. Kroničar ste svog vremena, što se pokazalo naročito tokom rata i opsade. Stvarate djela s hiljadu lica, a ono o čemu zaista govorite je život. Vaš uvijek novi pogled sve nas uči kako treba posmatrati" naglasila je ambasadorica Toudic.  

Izložba Louvre noću  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba Louvre noću

Zapisi Milomira Kovačevića o noćnim fotografijama Louvrea

Muzej Louvre sam već prilično dobro poznavao, ne samo iz onoga što sam naučiona kursevima historije umjetnosti koje sam pohađao u Sarajevu, već sam ga redovno posjećivao sa fotoaparatom u periodu 1995.-1996. Stoga sam sa velikim interesovanjem iskoristio ovu priliku da iz drugog ugla, ponovo sagledam radove izložene u Luvru.

Ono što me je posebno zanimalo da, zahvaljujući refleksijama, sjenama i prigušenom svjetlu prostorija, donesem nov način sagledavanja slika, skulptura i predmeta iz različitih perioda.

Imao sam utisak da sam privilegovan svedok jednog drugog života svih ovih portreta, statua i predmeta, života koji je započeo tek kada su se vrata muzeja zatvorila za javnost.

Likovi su mi otkrivali skriveno lice svog postojanja, smješkali su mi se, okretali mi leđa, iznenadio sam ih, plesali su za mene, ljuljali se od radosti ili melanholije, puštali muziku ili drijemali.

Nadam se da sam kroz ovu seriju uspio prenijeti njihove emocije i tako sudjelovati u stvaranju nove, osobnije veze između umjetničkog objekta i njegovog posmatrača. (Milomir Kovačević Strašni u tekstu povodom fotografske zbirke)


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije