Predstavljena knjiga „Sumrak kapitalizma“ akademika Slave Kukića

2
Radiosarajevo.ba
Predstavljena knjiga „Sumrak kapitalizma“ akademika Slave Kukića
FOTO: Arhiv / Sa promocije knjige u Bugojnu

U Kristalnoj Sali Općine Bugojno sinoć je upriličena promocija knjige "Sumrak kapitalizma" akademika Slave Kukića.

Promocija je održana u organizaciji UBNOR-a Bugojno i Društva „Tito“ iz ovog grada, a pod pokroviteljstvom načelnika Općine Bugojno Hasana Ajkunića.

O knjizi akademika Kukića s govorili profesori Mirsad Abazović, Ahmed Kico i Dževad Drino, dok je moderator promocije bio Viktor Dundović.

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

Inače, rad na ovoj knjizi akademik Kukić započeo je u aprilu 2020. godine, u jeku korona krize i "nagovještaja posve nove realnosti koja će nastati nakon smirivanja pandemije".

Pišući o novom Kukićevom djelu, Ivan Šijaković, profesor Univerziteta u Banjoj Luci je primijetio:

"Danas je jasno da je kapitalizam iscrpio sve svoje 'životne sokove', da mu je iscurilo vrijeme (kao u pješčanom satu), te da je krajnje vrijeme da siđe sa istorijske scene, kao što je to učinio 'realni socijalizam'. Ali, pitanje je šta i kako poslije kapitalizma. Akademik Kukić razmatra brojne teorijske stavove o vremenu poslije kapitalizma, kao što su 'ekološki socijalizam', povratak Marksu, reforme kapitalizma kroz državni intervencionizam ili, možda, odricanje od vlastite moći i utjecaja vodećeg sloja 'super bogate klase' kako bi se ostvarila ravnopravna, pravedna i solidarna raspodjela ogromnog bogatstva koje neposredno ili posredno drži i kontroliše privilegovani sloj 'superbogataša'", naveo je Šijaković.

Nadalje, profesor Univerziteta u Tuzli, Kadrija Hodžić, ističe da prononsirani bosanskohercegovački ljevičar Slavo Kukić samo njemu svojstvenom akribičnošću produbljuje fokus dugoročne neodrživosti globalne dominacije kapitalizma.

"Njegova knjiga predstavlja originalan uvid u razumijevanje i prevazilaženje političkog i ekonomskog dogmatizma, koji on razložno kritikuje", naveo je Hodžić u recenziji knjige, zaključujući da je knjiga "uspješni naučni poduhvat".

Zdravko Bazdan, profesor Sveučilišta u Dubrovniku primijetio je kako nije slučajno da je akademik Kukić počeo analizu ove teme glavom "Društvo socijalne pravde i jednakosti kako iskonski cilj čovjekova povijesnog hoda".

"Sigurno je razlog tome njegova aktivna i osvjedočena borba za mir i ljudska prava. No, razlog je i njegova pozicija znanstvenika par excellence, koji dubinskom i minucioznom analizom, sa sociološkog, politološkog, filozofskog i ekonomskog aspekta secira predmet svog posljednjeg istraživanja", naveo je prof. Bazdan, dodajući da je pandemija koronavirusa tektonskom snagom zatresla našu civilizaciju i ponovo poljuljana vjeru u neoliberalni kapitalizam kao svjetski sistem.

U okviru bugojanske promocije Kukićeve knjige nastupili su Rock cool tour Bugojanska radionica (Saša Živanov), Medina Bajrić i Alen Cetin (Zavičajni klub Bugojno) čitali su poeziju, a obratio se i Amir Kišija iz bugojanskog UBNOR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije