'Imaginarni Balkan': Sve što trebate znati o Međunarodnom festivalu književnosti 'Bookstan 8'

1
D.S.
'Imaginarni Balkan': Sve što trebate znati o Međunarodnom festivalu književnosti 'Bookstan 8'
Foto: Radiosarajevo.ba / Almir Imširević, Lamija Milišić i Damir Uzunović

Direkcija Međunarodnog festivala književnosti Bookstan u petak, 30. juna, održala je konferenciju za medije na kojoj je predstavljen program osmog izdanja festivala Bookstan koji će se ove godine održati od 5. do 8. jula.

Kroz vrijeme smo navikli da festival kao moto bira aktuelne teme, ovogodišnja nosi naziv Imaginarni Balkan.

O temi osmog izdanja praznika književnosti govorila je Lamija Milišić, izvršna direktorica festivala.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Okupljamo oko 70 autora iz skoro 15 država svijeta na 40 promocija u četiri dana. Tema je Imaginarni Balkan i festival sukladno njoj okuplja domaće i regionalne autore, kako one koji žive na našim prostorima, tako i one u dijaspori te autore iz inostranstava. Ono što želimo ovom temom jeste da predstavimo novo i prvo izdanje Imaginarnog Balkana bugarske historičarke Marije Todorove, s kojom ćemo otvoriti festival. Imaginarni Balkan je prvi put preveden na naš jezik prije 25 godina, ovo je prvo novo izdanje nakon više od deset godina i prvo u Bosni i Hercegovini. Knjiga nije beletristika niti književni tekst u užem smisli, već se radi o historijskoj knjizi. Ona nam služi kao kontekst pod kojim ćemo okupiti književne narative svih ostalih autora na Festivalu i pokušati odgovoriti na pitanje koji su osnovni izazovi mitologije Balkana, Balkan kao naš identitet i identitet naših autora, način na koji se oni predstavljaju publici u Europi i izvan nje. Taj identitet ne tiče se samo književnih tekstova, već se tiče i našeg političkog i društvenog identiteta", kazala je Milišić.

Nakon Lamije Milišić, okupljenima se obratio Damir Uzunović, direktor festivala.

"Jedan smo od najvažnijih regionalnih festivala, kako je to od ranije poznato, mi djelujemo pod jednom krovnom temom koju je odredio na početku našeg osnivanja pisac Aleksandar Hemon -No East. No West. Kada zamislite ni Istok ni Zapad, onda uvijek postoji nešto na šta se odnosi to, neki subjekt, nešto u centru. Ovoga puta nama se sjajno temom uklopio Imaginarni Balkan kao ta centralna pozicija. Balkan nije ni tamo ni vamo, Balkan je ovdje i mi pokušavamo da ga reintepretiramo. Ključna knjiga koja je odgojila generacije u pokušaju da saznaju kakva misterija ovdje vlada i zašto je ovo područje toliko trusno jeste knjiga Marije Todorove", izjavio je Uzunović.

'Imaginarni Balkan': Naredne sedmice Međunarodni festival književnosti Bookstan

'Imaginarni Balkan': Naredne sedmice Međunarodni festival književnosti Bookstan

Osim Todorove, Uzunović je otkrio imena drugih autorki i autora koji će biti dio Bookstana 8.

"Sa nama će biti irski autor Colm Tóibín, višestruki dobitnik književnih nagrada, koji je tri puta izabran za uži izbor Međunarodne nagrade Booker. U okviru svečanog zatvaranja festivala bit će predstavljeno Buybookovo izdanje Tóibínovog romana o životu Thomasa MannaČarobnjak. Zatim Sandra Cisneros, višestruko nagrađivana američka spisateljica čiji je roman Kuća u ulici Mango prodat u više od sedam miliona primjeraka i preveden na preko 25 jezika. Ništa ne može bez Johna Freemana, on je ovaj put pripremio dvije knjige. Iz Amerike dolazi dobitnik Pulitzerove nagrade Benjamin Moser koji će predstaviti knjigu Clarice Lispector. Tu su i dva autora iz Turske, predsjednik Međunarodnog PEN-a i dobitnik književnih nagrada EBRD-a i biblioteke Vaclav Havel Burhan Sönmez i jedan od najvažnijih pisaca krimi-fantastike u Turskoj, čija su djela prevedena na 35 jezika Ahmet Ümit", dodao je Uzunović.

Uzunović je podsjetio prisutne da su neizostavan dio Festivala i regionalni autori.

"Doći će Jurica Pavičić, Katarina Luketić, Đurđica Čilić, Zoran Žmirić, Emir Imamović Pirke, Jagna Pogačnik. Olja Savičević predstavlja knjigu iz edicije Semezdina Mehmedinovića Dnevnik, tu je i Mirjana Drljević, putem video linka sa nama će biti Marko Vidojković...", podvukao je Uzunović.

Festivala Bookstan ne bi bilo bez platforme koju čine domaći autori i autorice, Uzunović je s ponosom najavio njihovo prisustvo.

Almir Imširević, Lamija Milišić i Damir Uzunović
Foto: Radiosarajevo.ba : Almir Imširević, Lamija Milišić i Damir Uzunović

"Sa nama je danas Almir Imširević, on će na Festivalu predstavi roman Zlatni geler, zatim novi i treći roman Amile Kahrović-Posavljak koji nosi naziv Škriptaji kože, novi roman Almira Kaplana Šušanj te roman Sanele Mihalić Pedeset. Imamo i izbor manje poznate poezije Darka Cvijetića, u jednom od debatnih programa pridružit će se i autor koji živi u Americi, on se zove Ismet Prcić, poznat kao autor Krhotina. Nomad će predstaviti roman Refika Hodžića Polaroid kauboj. Specijalni program posvećen je autorima koji više nisu sa nama, to su ove godine Farah Tahirbegović i Emir Šaković", zaključio je Uzunović.

Treći član konferencije bio je Almir Imširević, koji na osmom Bookstanu predstavlja svoj prvi roman.

"Bookstan je i mjesto i vrijeme, u kojem se četiri dana pričaju najvažnije priče za ovaj grad, državu i regiju. Sretan sam što ću ovdje predstaviti svoj roman, on je najbolji bijeg od pozorišta. Meni odlazak u prozu iz pozorišta djeluje sasvim logično, a mnogo mi znači promocija na ovakvom Festivalu kao što je Bookstan", kazao je Imširević.

Bookstan ove godine pokreće novi, specijalni program Mladi kutak, posvećen književnosti za djecu i mlade različitih žanrova, a realizuje ga u saradnji sa Američkim kutkom Sarajevo i Američkim kutkom Brčko (pod nazivom Bookstan Distrikt). Mladi kutak skreće pažnju na publiku mlađe generacije u prepoznavanju njihovih čitalačkih potreba, savremenih književnih glasova koje djeca i mladi prepoznaju kao autentične i savremene. Promocije i diskusije u okviru Mladog kutka su posvećene pitanju statusa književnosti za djecu i mlade u BiH i globalno danas, te procesima nastanka različitih žanrova u okviru ove književnosti.

U okviru Bookstana održat će se radionica na temu Savremena književna i kulturna kritika: "Opasno čitanje", u trajanju od 2. do 8. jula. Voditeljica radionice bit će prof. dr. Selma Raljević, dvostruka vanredna profesorica iz Teorije i historije književnosti i Komparativne književnosti na Odsjeku za engleski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Na radionici će učestvovati 15 studenata iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Studenti će, pored Selme Raljević, imati priliku prisustvovati predavanjima još sedam predavača, a to su: Benjamin Moser, Senka Marić, Faruk Šehić, Zoran Žmirić, Đurđica Čilić, Bjanka Alajbegović i Dunja Ilić.

Međunarodni festival književnosti Bookstan 2023
Foto: Buybook: Međunarodni festival književnosti Bookstan 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije