U Sarajevu svečano otvoren festival književnosti Bookstan: Među okupljenima brojna poznata lica

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu svečano otvoren festival književnosti Bookstan: Među okupljenima brojna poznata lica
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Marija Todorova i Senadin Musabegović

Osmo izdanje Međunarodnog festivala književnosti Bookstan svečano je otvoreno večeras, 5. jula u 18 sati u Radićevoj ulici.

Iz godine u godinu, festival kao moto bira aktuelne teme, ovogodišnja nosi naziv Imaginarni Balkan.

Na svečanom otvaranju upriličeno je predstavljanje knjige Imaginarni Balkan Marije Todorove u razgovoru autorice i Senadina Musabegovića.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Marija Todorova je Gutgsell profesorica emerita historije na Univerzitetu u Illinoisu, Urbana‑Champaign. Autorica je mnogih knjiga, no njeno kapitalno djelo je Imaginarni Balkan, knjiga prevedena na više od 15 jezika.

Dobitnica je nagrada: Fondacije Guggenheim, Instituta za napredne studije u Berlinu, Nacionalnog humanističkog centra, Centra Woodrow Wilson, Instituta za društvene nauke u Beču. Dobitnica je počasnih diploma Evropskog univerzitetskog instituta u Italiji, Univerziteta u Sofiji i Univerziteta Panteion u Grčkoj. Dobila je Nagradu za izuzetan doprinos slavističkim, istočnoevropskim i evroazijskim studijama (2022) i izabrana je za članicu Američke akademije nauka i umjetnosti (2022).

"Jedan smo od najvažnijih regionalnih festivala, kako je to od ranije poznato, mi djelujemo pod jednom krovnom temom koju je odredio na početku našeg osnivanja pisac Aleksandar Hemon - No East. No West. Kada zamislite ni Istok ni Zapad, onda uvijek postoji nešto na šta se odnosi to, neki subjekt, nešto u centru. Ovoga puta nama se sjajno temom uklopio Imaginarni Balkan kao ta centralna pozicija. Balkan nije ni tamo ni vamo, Balkan je ovdje i mi pokušavamo da ga reintepretiramo. Ključna knjiga koja je odgojila generacije u pokušaju da saznaju kakva misterija ovdje vlada i zašto je ovo područje toliko trusno jeste knjiga Marije Todorove", izjavio je ranije Damir Uzunović, direktor festivala.

'Imaginarni Balkan': Sve što trebate znati o Međunarodnom festivalu književnosti 'Bookstan 8'

'Imaginarni Balkan': Sve što trebate znati o Međunarodnom festivalu književnosti 'Bookstan 8'

U 20i30 sati predstavit će se album Sin pustinje Ahmeda Burića. Sin pustinje, nastao kao spoken word album u suradnji s muzičarom, kompozitorom i producentom Damirom Imamovićem i drugim suradnicima (Ivan Mihajlović, Toni Kitanovski, Benjamin Drijenčić, Nenad Kovačić i Goran Milošević), nudi slušatelju mnoštvo mogućnosti. Možemo ga slušati kao soundtrack za imaginarni – primjerice bosanski – film Wima Wendersa za koji je Ry Cooder napisao znalačku popratnu muziku. Ili kao pomalo neočekivan nastavak važnog rukavca jugoslavenskog rocka (A. Dedić, D. Rundek, J. Stojaković, T. Pengov itd). Ili možda kao svojevrsnu repliku albumu Lion For Real Allena Ginsberga iz 1990. na kojem je slavni producent Hal Willner okupio skupinu poznatih jazz muzičara (Marc Ribot, Bill Frisell, Arto Lindsay i drugi).

U program će učestvovati Ahmed Burić, Damir Imamović, Toni Kitanovski i Ivan Mihajlović.

Na svečanom otvaranju, sreli smo fotografa Milomira Kovačevića Strašnog, direktora Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihada Kreševljakovića, profesora Nerzuka Ćurka...

Festival će trajat će do subote, 8. jula, a kompletan program možete pronaći na linku OVDJE.

Svečano otvoren ovogodišnji Bookstan
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Svečano otvoren ovogodišnji Bookstan

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije