'Imaginarni Balkan': Počinje osmo izdanje Međunarodnog festivala književnosti Bookstan

0
Radiosarajevo.ba
'Imaginarni Balkan': Počinje osmo izdanje Međunarodnog festivala književnosti Bookstan
Foto: Buybook / Oficijelni vizual, Bookstan 8

Program osmog izdanja Međunarodnog festivala književnosti Bookstan počinje 5. i trajat će do subote, 8. jula.

Svi programi prvog dana Bookstana održat će se u unutrašnjoj bašti knjižare Buybook u Radićevoj ulici u Sarajevu, dok će se program Mladog kutka održati u Američkom kutku Sarajevo.

U 11:00 sati predviđeno je predstavljanje knjige Strogo praćeni vlakovi Bohumila Hrabala u razgovoru prevodioca Hasana Zahirovića i Almira Imširevića. Strogo praćeni vlakovi najpoznatiji je roman Bohumila Hrabala, jednog od najznačajnijih čeških književnika. Radnja romana smještena je potkraj Drugog svjetskog rata, a u središtu se nalazi mladi Miloš Hrma, radnik na željeznici. Većinu vremena provodi baveći se svojim ljubavnim životom i strahovima koji ga ne napuštaju, no jednog dana dobit će važnu obavijest – kroz njegovu stanicu uskoro će proći vlak prepun municije, a neko bi na njega trebao baciti eksploziv...

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

U 12:00 sati slijedi predstavljanje knjige Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo Mirjane Drljević u razgovoru autorice i Ivane Golijanin.

Mirjana Drljević autorica je drame San o Svetom Petru Cetinjskom igrane u Crnogorskom narodnom pozorištu i javno čitane u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i drame Suncokreti izvođene u Narodnom pozorištu Sterija u Vršcu. Njen debitantski roman Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo pobijedio je na prvom konkursu za neobjavljeni roman izdavačke kuće Booka i ušao u najuži izbor za NIN-ovu nagradu 2022. Pripovijetkom Moj otac osvojila je prvu nagradu za prozu na regionalnom konkursu časopisa Ulaznica za 2022.

U 13:00 sat bit će upriličeno predstavljanje knjige Polje kruški Nane Ekvtimishvili u razgovoru autorice i Ivane Golijanin. Nana Ekvtimishvil gruzijska je spisateljica i režiserka. Tinejdžerske godine obilježili su joj turbulentni politički događaji i demonstracije što je ostavilo traga na njenom stvaralaštvu. Romanom Polje kruški 2021. godine našla se u izboru za Međunarodnog Bookera. Sjajno napisan, Polje kruški potresan je, a u isto vrijeme roman koji budi nadu u dobrotu i istinsko prijateljstvo koje ruši granice. Dobitnica je nagrade Srce Sarajeva za film U procvatu u kategoriji Najbolji film.

'Imaginarni Balkan': Naredne sedmice Međunarodni festival književnosti Bookstan

'Imaginarni Balkan': Naredne sedmice Međunarodni festival književnosti Bookstan

U 14:30 slijedi predstavljanje knjige Ona koja ostaje Rene Karabaš u razgovoru autorice i Senke Marić. Rene Karabaš pseudonim je Irene Ivanove, bugarske spisateljice, scenaristice, pozorišne rediteljice i glumice. Njen debitantski roman Ona koja ostaje u Bugarskoj je bio nominiran za nagrade Peroto i Roman godine, a njim je osvojila prestižnu književnu nagradu Elias Canetti. U osnovi priče Ona koja ostaje je surovi Kanon Leke Dukađinija – složeni sistem tradicionalnih zakona koji se i danas poštuje u nekim izoliranim mjestima na Balkanu.

U 16:00 sati planirano je predstavljanje knjige Šušanj Almina Kaplana u razgovoru autora i Ismeta Prcićba. Šušanj je knjiga sa prigušivačem. Sve je svedeno na najniži ton, htijenje i nastojanje da se na zgarištu srušene kuće načini nova ne uspostavlja više od minimuma posla i razgovora. (...) Nema junaštva, nema patriotizma, nema patetike, nema ni ljubavi, puka tjelesnost, sve je golo kao glog ujesen. Nema izgrađenih likova, likovi su prigušeni, prigušeno je i kad u bijednoj kuhinji bijedno cvrči maslo i 'lombraju sudi'. I cvrčci i automobili su pod prigušivačem, prigušeni su daidžini dnevnici, sjećanje na spuštanje na Mjesec, radost je neznana i u sadašnjosti sela i u sarajevskim uspomenama. Sve je pod prigušivačem, i dan i noć, pod prigušivačem su i šušnjevi, i onaj što ga puzanjem čini zmija, koji se inače ne čuje, ali je svejedno prigušen.

U 18:00 sati bit će upriličeno predstavljanje knjige Imaginarni Balkan Marije Todorove u razgovoru autorice i Senadina Musabegovića. Marija Todorova je Gutgsell profesorica emerita historije na Univerzitetu u Illinoisu, Urbana‑Champaign. Autorica je mnogih knjiga, no njeno kapitalno djelo je Imaginarni Balkan, knjiga prevedena na više od 15 jezika. Dobitnica je nagrada: Fondacije Guggenheim, Instituta za napredne studije u Berlinu, Nacionalnog humanističkog centra, Centra Woodrow Wilson, Instituta za društvene nauke u Beču. Dobitnica je počasnih diploma Evropskog univerzitetskog instituta u Italiji, Univerziteta u Sofiji i Univerziteta Panteion u Grčkoj. Dobila je Nagradu za izuzetan doprinos slavističkim, istočnoevropskim i evroazijskim studijama (2022) i izabrana je za članicu Američke akademije nauka i umjetnosti (2022).

'Imaginarni Balkan': Sve što trebate znati o Međunarodnom festivalu književnosti 'Bookstan 8'

'Imaginarni Balkan': Sve što trebate znati o Međunarodnom festivalu književnosti 'Bookstan 8'

Naposlijetku, u 20:30 predstavit će se album Sin pustinje Ahmeda Burića. Sin pustinje, nastao kao spoken word album u suradnji s muzičarom, kompozitorom i producentom Damirom Imamovićem i drugim suradnicima (Ivan Mihajlović, Toni Kitanovski, Benjamin Drijenčić, Nenad Kovačić i Goran Milošević), nudi slušatelju mnoštvo mogućnosti. Možemo ga slušati kao soundtrack za imaginarni – primjerice bosanski – film Wima Wendersa za koji je Ry Cooder napisao znalačku popratnu muziku. Ili kao pomalo neočekivan nastavak važnog rukavca jugoslavenskog rocka (A. Dedić, D. Rundek, J. Stojaković, T. Pengov itd). Ili možda kao svojevrsnu repliku albumu Lion For Real Allena Ginsberga iz 1990. na kojem je slavni producent Hal Willner okupio skupinu poznatih jazz muzičara (Marc Ribot, Bill Frisell, Arto Lindsay i drugi).

U program će učestvovati Ahmed Burić, Damir Imamović, Toni Kitanovski i Ivan Mihajlović.

Program mladog kutka - Američki kutak Sarajevo

12:00 – Čudesni svijet i Mali tigar, Vesna Mišanović. Događaj moderira Anela Hakalović
13:00 – Najusamljenija ajkula u moru, John Freeman. Događaj moderira Amra Mutapčić-Čengić

Međunarodni festival književnosti Bookstan 2023
Foto: Buybook: Međunarodni festival književnosti Bookstan 2023

RADIONICE BOOKSTANA

Međunarodni festival književnosti Bookstan od osnivanja organizuje radionice za mlade književne kritičare/ke. Na predstojećem Bookstanu održat će se radionica na temu Savremena književna i kulturna kritika: "Opasno čitanje", u trajanju od 2. do 8. jula. Voditeljica radionice bit će prof. dr. Selma Raljević, dvostruka vanredna profesorica iz Teorije i historije književnosti i Komparativne književnosti na Odsjeku za engleski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Na radionici će učestvovati 15 studenata iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Studenti će, pored Selme Raljević, imati priliku prisustvovati predavanjima još sedam predavača, a to su: Benjamin Moser, Senka Marić, Faruk Šehić, Zoran Žmirić, Đurđica Čilić, Bjanka Alajbegović i Dunja Ilić.

"U današnjici se književna i kulturna kritika umnogome nalazi u krizi kako zbog njenog ušutkivanja i marginaliziranja tako i zbog nedostatka istinskih i kvalitetnih književnih kritičara. Dobra književna kritika mora biti zasnovana na stručnom kritičkom mišljenju o književnosti, na kritičkom i samomislećem sagovorništvu s njenim tekstom i kontekstom, na težnji ka objektivnosti, na iskrenosti i istinitosti, i na nedodvoravanju i nepodilaženju bilo kakvim autoritetima. Upravo to dobru književnu kritiku čini ili može činiti opasnom", s razlogom smatra ovogodišnja voditeljica radionice Selma Raljević.

MLADI KUTAK

U 2023. godini, Bookstan pokreće novi, specijalni program Mladi kutak, posvećen književnosti za djecu i mlade različitih žanrova, a realizuje ga u saradnji sa Američkim kutkom Sarajevo i Američkim kutkom Brčko (pod nazivom Bookstan Distrikt). Mladi kutak skreće pažnju na publiku mlađe generacije u prepoznavanju njihovih čitalačkih potreba, savremenih književnih glasova koje djeca i mladi prepoznaju kao autentične i savremene. Promocije i diskusije u okviru Mladog kutka su posvećene pitanju statusa književnosti za djecu i mlade u BiH i globalno danas, te procesima nastanka različitih žanrova u okviru ove književnosti.

I TAMO I OVDJE

Posebno se radujemo dolasku Buybookovih autora koji više ne žive u Bosni i Hercegovini, a koji su u njoj rođeni te svoje uspješne književne karijere grade diljem svijeta. Također sa zadovoljstvom najavljujemo i nova izdanja u Buybookovoj produkciji, namjenski pripremana za premijerno predstavljanje na Bookstanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije