Svaka vrsta mesa traži svoje začine: Ko kome pripada

Radiosarajevo.ba
Svaka vrsta mesa traži svoje začine: Ko kome pripada
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Profesionalni kuhari koriste različite začine, koji ne samo da daju istančan ukus jelima, već imaju i blagotvoran uticaj na ljudski organizam.

Teško je da uopće zamislimo da jedemo meso bez začina. Pravilno odabran miks aroma za različite vrste mesa ne mijenja samo ukus na pozitivan način.

Najbolje je da se ovde pristupa pažljivo, kako bi svaka vrsta jela s mesom dobila svoj jedinstveni miris i ukus.

Dok neko mnogo više voli slađe i mekše začine, drugi voli one oštrije, a treći koriste pikantnije i kiselije.

No, u kuhanju postoje određena pravila za kombinovanje začina.

Začini koji najviše odgovaraju mesu

Crni, crveni i bijeli biber, karanfilić, origano, majčina dušica, kumin, kurkuma, origano, slačica i senf, sve vrste paprika, crni luk, bijeli luk.

Začini za govedinu

Peršun, bosiljak, majčina dušica, đumbir - to su idealni začini za goveđe meso.

Ako želite da vašim šniclama od govedine ili pečenoj govedini dodate malo prijatnog dodatnog ukusa, preporučuje se da stavite grančicu svježe majčine dušice ili origana na već pripremljeno meso.

Začini za piletinu i drugu perad

Za različite vrste peradi i za bolji ukus dobri su majčina dušica, origano, ruzmarin i kari. Sok od naranče može da obezbijedi prijatan ukus i miris u marinadi za piletinu, koja se priprema za pečenje.

Začini za zečetinu

Mekana zečetina nije previše zahtjevna i može se kombinovati s različitim začinima. U nju možete dodati samo lovorov list, biber i sol, i već imate uspješno jelo. A ako dodate sok od limuna, bosiljak, ruzmarin i peršun, stvorićete nevjerovatan osjećaj vašim gostima i dragim osobama.

Začini za svinjetinu

Svinjetina se dobro slaže s korijanderom i ruzmarinom, muskatnim oraščićem, khmeli-suneli (gruzijski začin). Možete slobodno dodati alevu papriku, bosiljak, origano, kurkumu i sušeni bijeli luk u dinstanu svinjetinu.

Kada birate začine za meso, možete da se skoncentrišete na vaš ukus, važno je samo da zapamtite da su začini namijenjeni da podcrtaju ukus mesa, a ne da ga ubiju ili preovladaju.

Osnovno pravilo kod začina je da ne pretjerujete s količinama i vrstama. Ako dodate više od 5 začina u jelo, nećete dopustiti nijednom od njih da se otvori i uradi posao dodavanja ukusa i mirisa jelu, piše Bonapeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije