Posadite biljke koje će otjerati komarce iz vrta ili balkona

Radiosarajevo.ba
Posadite biljke koje će otjerati komarce iz vrta ili balkona
Foto: Depositphotos / Biljke

Stiže nam ljeto, a uz kupanje i sočne plodove voća i povrća, jedna od najčešćih asocijacija su komarci.

Ako volite provoditi večeri na otvorenome, u svome vrtu ili na balkonu, a da vam pri tome ne smeta zujanje oko ušiju ili, još gore, onaj nepodnošljiv svrbež nakon uboda, donosimo listu biljaka koje možete zasaditi i čiji će ih miris otjerati.

Matičnjak i menta 

Može rasti na bilo kojoj zemlji iako najviše voli bogato tlo s dobrom drenažom. Sunce ili sjena, svejedno joj je, a odlična je jer se osim za tjeranje komaraca od nje može napraviti i čaj za smirenje, a obavezan je i dodatak hladnim, osvježavajućim koktelima.

Mentu ili metvicu je bolje posaditi u neku posudu nego na tlo jer se jako brzo širi i ubrzo može zauzeti cijeli vrt. I za nju je vrlo važna dobra drenaža, a voli bogato i vlažno tlo. Od listova se spravlja osvježavajući čaj ili sirup, a idealna je i za umake, hladne juhe te slastice.

Bosiljak i limunska trava 

Bosiljak je najmirisnija zaštita od komaraca, a ujedno i najukusnija zato posijte bosiljak u veliku posudu i nikad vam neće ponestati svježeg aromatičnog bilja za umake, salate, namaze ili pesto. Pazite samo da posuda u koju ga sijete ima dobru drenažu te da biljka ima dovoljno sunca. Što češće berite vrhove stabljike jer ćete time potaknuti njegov rast.

Limunska trava odlikuje se osvježavajućim citrusnim mirisom i možemo ju pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspijeva u teglicama i može poslužiti kao dekoracija na balkonu ili na stolu.

Ružmarin

Teglica ružmarina postavljena u blizini prozora ili vrata, ili pak posađena u kutu terase, spriječit će ulazak komaraca u stan ili kuću. Još je učinkovitiji kada je u cvatu. Često ga protresite kako bi oslobodio mirise od kojih će komarci bježati.

Ono što također odbija insekte je miris zapaljenog ružmarina u kombinaciji sa suhim listovima kadulje koju također možete posaditi na balkonu ili prozorskoj dasci.

Lavanda

Moćna lavanda je poznata kao biljka koja učinkovito tjera komarce, a s njima moljce i muhe. S obzirom na jačinu i intenzitet njezinog specifičnog mirisa, možete rezane cvjetove i listove staviti u vazu. Ili ih objesiti u kut balkona. Također, učinkovito je i utrljati lavandino ulje u kožu, kako prije, tako i nakon uboda komarca, piše Agroklub.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije