Biljke koje je dobro posaditi s ružama: Neke će vas baš iznenaditi

Radiosarajevo.ba
Biljke koje je dobro posaditi s ružama: Neke će vas baš iznenaditi
Foto: Pixabay.com / Ilustracija / Ruže

Postoje biljke koje su dobri pratioci ruža, kako zbog estetika, tako i zbog velike koristi koju imaju jer tjeraju štetočine, ali i djeluju povoljno na tlo.

Neke biljke su jednostavno kao stvorene jedna za drugu. Za ruže su to definitivno one koje rastu nisko (barem niže od ruža), kao što su lavanda, mačija trava, virak i ružičasti karanfil.

Ove biljke su idealni pratioci ruža jer rastu nisko i gusto pa na taj način čuvaju hladovinu i vlagu za korijen ruže.

Ipak, treba viditi računa i o tim drugim biljkama. Zato pored ruža treba saditi one biljke koje, kao i ruže, imaju potrebu za većom količinom sunca.

Neke od njih su vanilin žbun, angelonija, lantana, verbena, kao i kalibrahoa s milion zvončića koja pripada porodici petunija.

Postoje i one koje tjeraju štetočine. One jednostavno imaju određene prirodne supstance u svojim listovima, cvjetovima ili korijenima koji odbijaju insekte.

Popularna rečenica je da ruže obožavaju luk. Članovi porodice luka kao što su luk vlašac, ukrasni lukovi, ali i oni jestivi, pojačavaju miris ruža, štite od lisnih vaši i sprječavaju crne mrlje.

Biljke koje također štite ruže od napasti su muškatle, ruta, vratić, bosiljak, nana, neven, žalfija, lavanda, origano, hajdučka trava, mačija trava

Veoma je zanimljivo i to da paradajz sprječava stvaranje čađave pjegavost ili rđe ruže.

Ono što je važno jeste da ih uvijek posadite barem 30 centimetara udaljene, piše Agromedia.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije