Riješite se peruti bez hemije

Radiosarajevo.ba
Riješite se peruti bez hemije
Foto: Pixabay.com / Ilustracija / Kosa

Perut je neugodan problem, kako vizualno jer pada na odjeću, tako i iz razloga što može proizvesti svrab i nelagodu na koži glave.

Veliki broj ljudi se bar jednom u životu susreo s ovim problemom. No, postoji prirodan način kako da ga se oslobodite.

Tretman limunom

Sok od svježeg limuna, koji je pun limunske kiseline, uništava gljivice koje su jedan od uzroka nastanka peruti. Kosu možete tretirati tako što ćete tri kašike limunovog soka rastvoriti u šolji mlake vode i tim rastvorom istrljati tjeme.

Također, možete iskoristiti i cijele kriške limuna, koje ćete utrljati direktno u tjeme, ostaviti nekoliko minuta i  isprati. Vrlo je bitno da tjeme dobro izmasirate, kako bi upilo otopinu/limun, piše Still.

Otopina od sode bikarbone

Soda uklanja mrtve stanice kože glave, a povoljno utiče i na ph vrijednost kože pa samim tim sprječava pojavu bakterija ili gljivica.

Kožu glave sodom bikarbonom možete tretirati tako što ćete kašiku sode rastvoriti u šolji mlake vode i zatim taj rastvor utrljati u tjeme i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Kosu nakon toga treba oprati blagim šamponom.

Tretman kokosovim uljem

Ima antiupalno djelovanje, smirit će svrab i crvenilo, i hidrirati kožu glave.

Kožu glave možete tretirati tako što ćete kašiku kokosovog ulja pomiješati s malo limunovog soka i time izmasirati tjeme. Ostavite da odstoji pola sata i nakon toga operite kosu blagim šamponom. 

Tretman majčinom dušicom

Ova biljka je prirodni antiseptik i djeluje umirujuće na kožu glave. Tretman majčinom dušicom možete pripremiti tako što ćete 3-4 kašike osušene biljke pomiješati s pola litre vode i kuhati desetak minuta.

Tekućinu ćete zatim procijediti, ostaviti da se ohladi i njom temeljno izmasirati kožu glave. Ostavite kosu natopljenu rastvorom oko dva sata, a zatim operite blagim šamponom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije