Rješenje iz prirode: Nikad ne biste pogodili čime možete otjerati insekte

Radiosarajevo.ba
Rješenje iz prirode: Nikad ne biste pogodili čime možete otjerati insekte
Foto: Pixabay / Ilustracija / Lavanda

Roštiljanje s prijateljima u bašti, uživanje s porodicom u toploj večeri na terasi, gledanje u beskrajno zvjezdano nebo s balkona tokom mirne vedre noći, mogu vam pokvariti dosadni insekti.

Koliko puta vam se to desilo?

No, postoji rješenje iz prirode.

U žar uglja dok pečete roštilj ubacite grančicu ruzmarina kako biste otjerali uljeze, a na stol stavite limun presječen napola, pa u njega pobodite karanfilić.

Izgledaće lijepo, širiti predivan, sovježavajući miris koji se insektima neće svidjeti.

U neposrednoj blizini terase ili u balkonskim saksijama posadite biljke koje će vam biti efikasni saborci u borbi protiv sitnih krvopija:

Matičnjak je prava legenda među biljkama koje „tjeraju” muhe. Ukoliko ste prekasno odreagovali, i ujeo vas je komarac, matičnjak će vam pomoći. Uberite svjež listić i prstima na mjesto ujeda iscijedite sok, pa ostavite da se osuši. 

Lavanda, predivnog izgleda i još ljepšeg mirisa, upravo se mirisom bori protiv dosadnih mušica i komaraca.

Ako volite egzotične biljke i pritom ste ljubitelj vrlo modernih visećih korpi, vaš izbor u borbi protiv insekata može biti tamjanika, piše Lisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije