Etiopljanin iskoristio otpad i kuću pretvorio u botaničku baštu

AA
Etiopljanin iskoristio otpad i kuću pretvorio u botaničku baštu
Otpad i njegovo nepropisno odlaganje jedan su od najvećih ekoloških problema, a toga je svjestan i Etiopljanin Eshetu Zewde.

Upravo iz tog razloga Zewde se odlučio iskoristiti otpad i od kuće napraviti botaničku baštu.

Kuća Rastamana, kako poznanici i prijatelji nazivaju Zewdea, svojim izgledom podsjeća prolaznike da je otpad moguće reciklirati i iskoristiti ga za nešto korisno.

Penzionisani vojnik Zewde (45) kazao je kako se na reciklažu odlučio nakon što je shvatio vrijednost koje uređivanje okoliša pruža čovjeku. Njegova supruga, koja je bolovala od karcinoma, preminula je prošle godine, a Zewde i njihovo petero djece žive u ”kući od cvijeća” smještenoj u Olympiji, u Addis Ababi.

”Kako mi se približavala penzija, sve sam više razmišljao o budućnosti. To me potaklo da prikupljam ono što su drugi odbacili“, rekao je.

Vjeruje da ništa na svijetu nije otpad.

”Ako na svijet gledamo s ljepše strane i naš um će biti mirniji”, smatra Zewde.

Dok ga jedni smatraju luđakom što s ulice odnosi odbačene stvari, drugi mu nastoje pomoći. Veliku pažnju pridaje čistoći, zbog čega je ispred kuće postavio korito da bi prolaznici mogli oprati ruke i umiti lice.

”Za navodnjavanje svake godine potrošim oko 2.000 bira (op.a. oko 73 eura)”, kazao je Zewde.

Dodao je kako on nije samo uredio svoju kuću, već povremeno odlazi i drugim ljudima nudi svoje usluge.

”Iako ne zarađujem mnogo, odlazim uređivati kuće pojedinih ljudi, idem saditi biljke i cvijeće“ rekao je Zewde.

Njegova kuća je ujedno i najbolja reklama za njegov rad, jer većina ljudi koja prođe pored nje, zastane da bi je fotografisali. Sanja da će jednog dana otvoriti muzej i kupiti imanje koje će pretvoriti u veliki vrt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije