Rijeka Nerodimka je jedinstven fenomen u Europi

AA
Rijeka Nerodimka je jedinstven fenomen u Europi
Bifurkacija Nerodimke, rijeke koja izvire na planini Jezerce u uroševačkoj općini, predstavlja jedinstven primjer u Europi kada se jedna rijeka ulijeva u dva različita mora udaljena više desetina hiljada kilometara.

Sjeverni ogranak se ulijeva u rijeku Sitnica, nastavlja ka rijekama Ibar i Morava, pa se preko Dunava ulijeva u Crno more. Drugi, južni ogranak, preko reka Lepenac i Vardar ulijeva se u Egejsko more. 

Ova prirodna rijetkost je veoma privlačna za naučne studije i posjetioce i ima veliki edukativni, naučni i turistički značaj, a od 1979. godine je zaštićena zakonom kao specijalni prirodni rezervat koji se prostire na oko 13 hektara. 

“Ovo mjesto je prirodno, niko ne pamti od kada je. Europska unija je pomogla u renoviranju, ali se još treba srediti,  iako je i sada u dosta dobrom stanju. Kao prvo, treba imati više vode. Da se sredi korito, da se očisti i da se vidi voda, a ne trava, kako sada izgleda", kazao je Šaban Kaštanjeva, geograf koji nekoliko decenija prati i održava rijeku Nerodimku. 

On priznaje da se ovom mjestu nedovoljno posvećuje pažnja. Primjera radi, putnik namjjernik nigde u Uroševcu ili na ulazu u grad smješten u centralnom Kosovu, na putu od Prištine ka Skoplju, ne može vidjeti napis o bifurkaciji. Čovjek se mora dobro potruditi pa da nađe ovo mjesto, na kojem je podignut prekrasan restoran. No, tu je i vodenica s četiri kamena za mlevenje, stara nekoliko stotina godina. 

“Jedan musliman iz ovih krajeva je svojevremeno otišao na hadž. Tamo ga je jedan Arap upitao odakle je, a on mu je odgovorio da je s Kosova. 'Čuo sam', rekao mu je taj Arap, 'da na Kosovu postoji jedno mjesto gde se odvaja voda i više ne sastaje. Tamo da ideš da klanjaš isto je kao da dođeš ovde na hadž'“, priča nam Kaštanjeva. 

Uprkos svemu, svakodnevno bifurkaciju posjećuje veliki broj ljubitelja ovog fenomena skoro iz cijeloga svijeta. Primjetno je da ih je najviše iz Republike Turske, zemalja EU... I s Kosova tu dolaze brojne učeničke ekskurzije. 

Opće je mišljenje da bi se ovom mjestu trebala posvetiti daleko veća pažnja na općinskom, ali i centralnom nivou. Efekti, počev od onog finansijskog, svakako da bi bili daleko veći. 

Smatra se da je bifurkacija vještački fenomen, ali se dešava pod izuzetno povoljnim prirodnim uvjetima za stvaranje kojih nisu preduzete nikakve naglašene tehničke mjere.

Rijeka se rascjepi u dva toka, koji se ne spajaju već teku u različitim porječjima. Razvodnica se u takvom slučaju nalazi u nizini, umjesto na uzvišenim dijelovima reljefa.

U svetu je poznata i bifurkacija u Brazilu. Riječ je o kanalu Casiquiare koji povezuje reku Orinoco s Amazonom u Brazilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije