Ne bacajte sodu bikarbonu, višestruko je korisna u vašoj bašti

Radiosarajevo.ba
Ne bacajte sodu bikarbonu, višestruko je korisna u vašoj bašti
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Stiže nam proljeće i radovi u vrtu.

Vjerovatno u kući imate nekoliko kesica sode bikarbone koja zauzima prostor i na koju ste zaboravili. Ovo bijelo blago ne smije da stoji neiskorišteno.

Soda bikarbona se vijekovima koristi kao pomoć pri čišćenju kuće, dezinfekciji, kao prva pomoć za ljepotu i zdravlje, ali da li ste znali da može da se koristi i kao pomoć u bašti?

1. Soda bikarbona umjesto pesticida

Da biste uništili štetočine, soda bikarbona je 100 puta efikasnija i bolja od pesticida. Možete da napravite organski sprej za pesticide koji može da ubije insekte koji oštećuju biljke, kao što je grinje pauka, a da pri tome neće naštetiti korisnim insektima, nama i našoj planeti.

Izmiješajte kašičicu sode bikarbone, trećinu šoljice maslinovog ulja i šoljicu vode. Dobro izmiješajte ovu kombinaciju tako da se soda bikarbona dobro rastvori, pa stavite sve u raspršivač i isprskajte biljke, piše Stil.

2. Ljepši cvjetovi uz pomoć sode bikarbone

Za cvijeće koje uspijeva samo u alkalnom zemljištu, kao što su hortenzije, begonije i geranium, možete ih potaknuti da još ljepše cvjetaju uz pomoć sode bikarbone. Samo rastopite malo sode bikarbone u vodi prije nego sa njom zalijete cvijeće.

3. Eliminira puževe

Ako želite da se oslobodite puževa u vašoj bašti, ne morate da koristite hemikalije. Dovoljno je da pospete sodu bikarbonu pravo na njih i oni će umrijeti. Možete i oko biljaka da napravite “zaštitnu stazu” od sode bikarbone tako što ćete je sipati direktno na zemljište.

4. Napravite paradajz da bude sladak kao jabuka

Jednostavno smanjite kiselost zemljišta oko paradajza tako što ćete po zemlji posuti sodu bikarbonu. Ovo će učiniti da ima sladak i pun ukus.

5. Pomladite biljke

Soda bikarbona ima moć da pomladi biljke. Poslije tretmana sa sodom bikarbonom, cvijeće će bujati i cvjetati kao nikad prije. Dovoljno je da u pet litara vode rastvorite kašiku sode bikarbone i kašiku morske soli. S ovom kombinacijom zalijevajte biljke, žbunje, živu ogradu i sve što želite da buja i raste…

6. Ubija korov

Onaj korov koji ne želite da vam raste oko kuće možete uništiti sodom bikarbonom. Korov dobro zalijte pa onda na njega obilato sipajte sodu bikarbonu. Vodite računa da je ne stavljate direktno na biljke koje želite, jer ona može da sprži biljku u korijenu.

7. Ubija crve na kupusu, karfiolu ili brokuli

Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i brašna pa sa tom mješavinom pospite kupus, karfiol ili brokule.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije