Obratite pažnju: Ukrasi vrta koji mogu biti otrovni

Radiosarajevo.ba
Obratite pažnju: Ukrasi vrta koji mogu biti otrovni
Foto: Vrtlarica / Ilustracija

Nisu sve biljke koje rastu u našim dvorištima, vrtovima ili polju bezopasne. I dok su neke prava noćna mora za alergičare, postoje i one koje možda izgledom oduzimaju dah, ali mogu biti opasne po zdravlje, ponekad i život.

U nastavku vam donosimo neke od najčešćih uz napomenu da to što su otrovne ne znači da ih se morate riješiti, nego da pojačate oprez u dodiru s njima.

Modri jedić

To je ukrasna zeljasta trajnica s gomoljasto zadebljalim korijenom. Stabljika je uspravna, visine do 150 cm, u gornjem dijelu većinom dlakava i razgranjena. Listovi na stabljici su jednostavnije građeni, sjedeći su ili imaju kratku peteljku. Na vrhu stabljike razviju se grozdasti cvatovi. Boja cvijeta je većinom tamnoplava, a često i ljubičasta. Cvjetovi su nalik na kacige i dosta nesimetrični. Cvjeta od lipnja do rujna, a plod je mjehur s puno sjemenki.

U malim ili većim skupinama raste uz puteve, rubove šuma i na livadama od brdskog do planinskog područja.

Cijela biljka je jako otrovna, a žvakanje i gutanje dijelova biljke (sjemenki) izaziva već nakon nekoliko minuta šum u ušima, glavobolju i povraćanje.

Zlatna kiša

To je ukrasni grm ili niže stablo iz porodice mahunarki. Može narasti do 7 metara i tvori dugačke i raširene grane. Cvjetovi su joj žuti, dugi oko 2 cm, a plod je viseća mahuna duga 3-5 cm.

Dobra je medonosna biljka koju pčele rado posjećuju. No, svi dijelovi biljke sadrže otrovni alkaloid citizin, a simptomi trovanja su znojenje, vrtoglavica, usporen puls i povraćanje.

Oleandar

Ukrasna biljka koja raste u primorskim krajevima, u vrtovima i nasadima, ali i kao divlja biljka.

Zimzeleni je grm, može doseći visinu od 5 metra pa čak i više. Poput ostalih cvatućih grmova održava se orezivanjem nakon cvatnje, no može se oblikovati i u malena stabla. Tada se ostavlja jedna, do dvije ili tri najljepše grane, a ostale se režu u razini tla. Želimo li oleander određene visine, obavezno ga treba orezivati u mjesecima mirovanja.

Cvjeta u bijeloj, rozoj i crvenoj boji i vrlo je dekorativan. No, sadrži glikozide koji izazivaju mučninu, povraćanje, grčeve, proljev, srčane i mnoge druge smetnje. Zato posebno na oprezu treba imati djecu i kućne ljubimce, piše Agroklub.

Hortenzija

To je popularna ukrasna biljka koja se uzgaja zbog svog krupnog cvata. Postoji oko 75 različitih vrsta.

Ovo predivno cvijeće puno je opasnog otrova, cijanida. Ali ne morate puno brinuti - ljudi i životinje bi trebali konzumirati jako veliku količinu ovoga cvijeća da bi im ono naškodilo.

Bršljan

Višegodišnja je drvenasta zimzelena biljka. Vrlo je zahvalan jer brzo raste i ne traži pretjeranu njegu, a podnosi niske temperature. Penje se uz drveće, zidove, ograde i druge različite podloge, za koje se pričvršćuje korijenima koji se razvijaju na osjenčanoj strani stabla.

Iako svi dijelovi biljke sadrže otrovne tvari, bršljan se od davnina u narodnoj medicini koristi u ljekovite svrhe. Ekstrakt iz njegovih listova smatra se korisnim kod uboda insekata i u druge svrhe. Glikozid hederin u manjim količinama širi krvne žile, a u većim ih sužava i usporava puls.

Tisa

U prirodi je vrlo rijetka i najčešće je na teško dostupnim i zabačenim mjestima, gdje je čovjekov utjecaj slabiji ili nikakav.

Vazdazeleni je grm ili nisko stablo koje može narasti i do 20 m. Sporog je rasta i može doživjeti starost i više od 1.000 godina. Ima duge i brojne grane prekrivene igličastim listovima koji su mekani, tamnozeleni i sjajni. Na dvodomnim biljkama pojavljuju se jednospolni cvjetovi.

Tisa je zbog svojih karakteristika idealna za uzgoj u obliku živih ograda, no ipak s rukovanjem treba biti oprezan jer je i ona otrovna. Alkaloidi koji se nalaze u njoj i to najviše u sjemenu mogu izazvati grčeve, paralizu, a u najgorem slučaju čak i prestanak rada srca.

Đurđica

Cvijet đurđica vrlo je dekorativan, ne samo zbog cvjetova nego i lišća, a često je ukras okućnica i vrtova. Svoju primjenu nalazi i u dekoriranju unutarnjeg prostora kao lončanice ili rezano cvijeće.

Đurđica ima podzemno, člankovito i debelo razgranato korijenje iz kojeg izbija stabljika visine 15-20 cm. Na stabljici se nalaze dva duguljasta, jajolika lista koja su zašiljena na vrhu. Mirisni, zvonoliki viseći bijeli cvjetovi smješteni su u nizu. Plodovi su jarkocrvene, kuglaste bobice promjera oko 8 mm od kojih svaka sadrži 2-6 smećkastih sjemenki.

Otrovni su svi dijelovi biljke, osobito cvijet i plod. Simptomi trovanja su jak nadražaj sluznice želuca, bol u trbuhu, glavobolja, mučnina, širenje zjenice oka, povraćanje, proljev, ubrzan rad srca s nepravilnim pulsom, vrtoglavica, nesvjestica, te kod težih slučajeva i smrt.

Mrazovac

To je lukovičasta biljka koja cvate u jesen. Zanimljivo je kod nje što se cvjetovi javljaju uvijek prije listova, ružičaste su do blijedo ljubičaste boje, a prašnici su narančasti. Raste po vlažnim livadama u kontinentalnim krajevima.

Svi dijelovi biljke sadrže vrlo otrovni alkaloid kolhicin. Količina tog alka­loida se tijekom godišnjih doba mijenja. Ako se ne razumijete u etimologiju biljaka, lako ga možete zamijeniti s medvjeđim lukom pa se ne upuštajte sami u branje, piše Agroklub.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije