Kulinarstvo / Savjeti za savršeno sočno pečeno pile

29. 06. 2020. u 12:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Cijelo pečeno pile je fantastična zdrava porodična večera. Nije skupa i možete je začiniti začinima i biljkama po vašem ukusu.

Zapravo, pečenje pileta je mnogo lakše nego što mislite. Kada jednom otkrijete vaš stil i ukus, moći ćete da pratite poznate korake njegove pripreme, i eksperimentisaćete sa začinjavanjem.

Donosimo vam savjete kako da piletina bude savršeno ukusna i sočna.

1. Ako je potrebno izvadite unutrašnjost pileta. Nakon toga ga operite spolja i iznutra i osušite.

2. Ugrijte rernu na 180 stepeni. Namažite spoljašnjost pileta uljem ili maslacem. Nakon toga pospite spolja i iznutra začinima i biljkama po ukusu.

Ako, na primjer, pripremate pile s limunom i bijelim lukom, bit će vam potrebno da isjeckate nekoliko čehna bijelog luka i da njima namažete unutrašnjost. Gornji sloj natopite svježe iscijeđenim sokom od limuna. Obavezno pospite solju, biberom i ruzmarinom.

Ukoliko ste odlučili da idete dalje s eksperimentima, postoji nekoliko začina i dodataka koji apetino idu uz pečeno pile. Među njima su kari s limunom, majčina dušica, ruzmarin, sos ranč, dimljena jabuka.

3. Zavežite noge pileta odgovarajućom vezom. Na taj način ćete sačuvati oblik. Stavite pile u centar prethodno namazanog pleha.

Pokrijte folijom. To će spriječiti prskanje i prljanje rerne, osim toga pile će biti ukusnije i sočnije. Grudi pileta treba da budu na gore.

4. Pecite 40 minuta za svaki kilogram, dodajte još 15 minuta da se potpuno ispeče. Ak,o na primjer, pile ima 2 kilograma, bit će potrebno da pečete 80 minuta na 180 stepeni, nakon toga još 15 minuta. Tako će biti potrebno sat i 35 minuta za pripremu sočnog pileta, piše Bonapeti.

KOMENTARI (1)