Uživat ćete: Pravo je vrijeme za teleću gulaš čorbu

Radiosarajevo.ba
Uživat ćete: Pravo je vrijeme za teleću gulaš čorbu
Foto: Printscreen / Ilustracija

Teleća gulaš čorba jelo je kojem rijetki mogu odoljeti.

Uvijek je pravo vrijeme za nju, a mi vam donosimo recept za prste polizati.

Potrebno vam je: 

-teleći but - 450 g
-luk - 1 velika glavica
-mrkva - 2 komada
-paprike - 2 komada, zelena + 1 ili 2 crvene
-celer - 1 struk
-bijeli luk - 3 čehna
-krompir - 3 komada
-aleva paprika - 1 kašika
-ulje - 1 kašika
-paradajz - 1 komad, veliki, zreo 
-kumin - 1/2 kašičice
-biber - po ukusu
-brašno - 1 kašika, po želji
-sol - po ukusu
-peršun - 2 kašike, isjeckan

Priprema: 

1. Očistite i isijecite mrkvu na krugove, paprike i paradajz na male parčiće, a luk, celer i bijeli luk veoma sitno. Krompir oljuštite i stavite u posudu s vodom.

2. Zagrijte ulje na umjerenoj vatri i zapržite luk, celer i bijeli luk. Dodajte paprike i mrkvu i kratko dinstajte.

3. Smanjite vatru i sipajte alevu papriku, miješajući energično, nakon toga odmah stavite paradajz i teletinu, isječenu na krupne zalogaje i začinjenu solju i biberom. Po želji možete i da uvaljate parčiće u kašiki brašna.

Miješajte, dok teleći but ne promijeni svoju boju.

4. Pojačajte ringlu i sipajte vodu ili domaći teleći bujon, ne pokrivajuću potpuno sastojke.

Ostavite da se dinsta sat vremena na umjerenoj do slaboj vatri.

5. Sipajte još toliku količinu bujona, koliko gusta želite da bude teleća čorba.

Tečnost koju dolivate mora biti vruća.

6. Stavite sol, kumin i peršun i nastavite kuhanje na tihoj vatri još dva sata.

Na kraju dodajte krompir, isječen na kocke. Kuhajte dok meso i krompir ne budu potpuno gotovi, piše Bonapeti.

Uživajte u ovom bogatom i punom ukusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije