Postat će vam omiljeno jelo: Punjeni patlidžan kojem ne možete odoljeti

Radiosarajevo.ba
Postat će vam omiljeno jelo: Punjeni patlidžan kojem ne možete odoljeti
Foto: Bonapeti / Patlidžan

Lagano, ne puno zahtjevno, a ukusno da prste poližete - sve to je ovaj punjeni patlidžan, koji će vrlo lako postati vaše omiljeno jelo, ili barem biti u vrhu.

Neće biti lako da mu odolite.

Potrebno vam je: 

patlidžan - 4 komada
mljeveno meso - 250 g
riža - 1/2 šolje
paradajz - 200 g, iz konzerve
kačkavalj - 1/2 šolje, narendan
luk - 1 komad
bijeli luk - 2 - 3 čehna
sol, biber - po ukusu
čubar - 1/2 kašičice
kumin - prstohvat
ulje - za posipanje

Priprema: 

1. Operite patlidžan, sklonite dršku i sijecite na pola po dužini. U posudu stavite papir za pečenje, poredajte čamce od patlidžana i prelijte s malo ulja. Pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta dok ne omekša patlidžan i dobije lijepu crvenu boju.

2. Dok se peče, spremite nadjev: u šerpi s malo ulja zapržite mljeveno meso. Dodajte sitno isječen luk i bijeli čuk, miješajte neprestalno dok ne omekšaju. Sipajte paradajz i ostavite da se krčka dok ne ostane na masnoći.

3. Oprana riža, začini i voda (1 šolja) se dodaju na kraju. Kada provri, ugasite ringlu i ostavite da se dokuha (kada riža apsorbuje tečnost).

4. Gotov patlidžan izdubite kašikom. Sredinu isjeckajte promiješajte s gotovim nadjevom. Patlidžan punite nadjevom, pispite narendanim kačkavaljem i vratite u rernu dok ne dobije zlatastu koricu.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije