Idealne za svaki obrok: Hrskave tikvice bez prženja
Ako volite tikvice, a dosadili su vam uobičajeni načini pripreme, pogotovo malo zamorno prženje, onda je ovo pravi recept za vas.
U pitanju su sjajne tikvice iz rerne koje će biti hrskave i niko im neće moći odoliti.
Savršene su za svaki obrok, a posebnost im daje sos koji ćete vrlo lako napraviti.
Potrebno vam je:
tikvice - 2 komada
kukuruzno brašno - 1/2 šolje
sol
bijeli luk - 1 kašičica, u prahu
aleva paprika - dimljena
maslinovo ulje - 2 kašike
Za sos:
kiselo mlijeko - 4 kašike
mirođija
sol - po ukusu
bijeli luk - 2 čehna
biber - šareni
Priprema:
1. Operemo i isiječemo tikvice na krugove debljine oko pola centimetra.
2. U veliku posudu za pečenje stavljamo tikvice, posipamo ih brašnom, s malo soli, bijelim lukom u prahu i dimljenom alevom paprikom. Promiješamo ih dobro da se brašno ravnomjerno polijepi po njima.
3. Sipamo malo maslinovog ulja preko njih.
4. Pečemo tikvice u rerni na 180 stepeni dok ne budu zlataste.
5. Za to vrijeme spremamo sos, miješajući isječenu mirođiju i bijeli luk s kiselim mlijekom, stavimo sol i biber, te smjesu odložimo u frižider dok se peku hrskave tikvice.
Serviramo tikvice sa sosom od bijelog luka, piše Bonapeti.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.