Neku hranu ne smijete podgrijavati, ali ako baš morate - evo kako postupiti

0
Radiosarajevo.ba
Neku hranu ne smijete podgrijavati, ali ako baš morate - evo kako postupiti
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Poznato je da je najzdravije jesti svježe pripremljene obroke. Međutim, zbog ubrzanog načina života ne možemo se baš uvijek toga pridržavati.

Svi uglavom kuhamo danas za sutra ili čak za više dana, te hranu stoga moramo podgrijavati.

Ipak, postoje neki obroci koje ne bismo smjeli podgrijavati, posebno zbog djece.

Mrkva i špinat

Povrće poput mrkve i naročito špinata sadrže nitrate koji sami po sebi nisu štetni, ali ponovnim zagrijavanjem se nizom reakcija mijenjaju u konačni produkt: nitrozamine koji djeluju kancerogeno, piše Gastro.hr.

Slično vrijedi i za celer, repu i cveklu, zbog čega je preporučljivo jela s ovim sastojcima pripremati isključivo svježe u količini dovoljnoj za jedan obrok.

Mališani su naročito osjetljivi na ove negativne promjene u namirnici zbog čega im nije preporučljivo podgrijavati supu ili varivo sa, na primjer, mrkvom. Kad podgrijavate supu ili varivo, izvadite povrće i zagrijte samo tekućinu.

Gljive

Gljive su iznimno osjetljiva namirnica. Proteini sadržani u njima se lako uništavaju, naročito pod uticajem enzima i mikroorganizama. Ukoliko se gljive dobro ne očiste te nakon termičke obrade vrlo brzo ne stave u frižider, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo njihovo podgrijavanje.

Ipak, ako ste pri pripremi jela koristili svježe gljive koje ste dobro očistili i nakon pripreme stavili u frižider na ne više od 24 sata, možete ih podgrijati na temperaturi od oko 70 stepeni Celzijusevih.

Riža

Rižu često zagrijavamo. No, prema Food Standard Agency, to trebamo izbjegavati. Problem ne leži toliko u samom zagrijavanju već u čuvanju riže prije podgrijavanja. Sirova riža, naime, može sadržavati spore bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Kada se riža skuha određeni broj spora može opstati, pretvoriti se u bakterije i, ukoliko rižu ostavimo na sobnoj temperaturi, razmnožiti do te mjere da proizvode otrove koje uzrokuju povraćanje i proljev. Podgrijavanje riže ne uklanja te štetne otrove.

Ukoliko ste namjeravali pripremiti rižu unaprijed, ohladite je unutar jednog sata od završetka pripreme i čuvajte u frižideru najviše jedan dan prije podgrijavanja.

Šta još nije poželjno podgrijavati?

Zbog visokog sadržaja proteina, piletinu nije preporučljivo ponovno grijati. Podgrijavanje nakon 2-3 dana će uzrokovati promjenu strukture proteina što može imati za posljedicu probavne tegobe. Isto vrijedi i za drugo meso, ribu i jela s jajima.

Dodatno, jela koja sadrže mlijeko i mliječne proizvode je najbolje jesti svježe pripremljene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije