Da li ste znali koje su najzdravije vrste sira, ima ih devet

1
Radiosarajevo.ba
Da li ste znali koje su najzdravije vrste sira, ima ih devet
Foto: Unsplash / Sir jedna od omiljenih namirnica

Sir je mnogima jedna od omiljenijih namirnica, a često se jede u toku doručka. 

No, uz sir se vežu mnoge zablude, pa ga neki i svjesno izbjegavaju. Najčešće je riječ o glasinama da je riječ o namirnici koja deblja i koja nije pretjerano zdrava.

Je li to baš tako? Sir je zdrava namirnica koja ljudskom tijelu može donijeti mnoge koristi, a poznato je nekoliko vrsta sireva koji su ocijenjeni kao najzdraviji.

Popularna stranica na Instagramu Oaza znanja ističe devet najzdravijih vrsta sira, a to su: Mozzarela, Plavi sir, Feta, Švapski sir, Rikota, Parmezan, Švicarski, Cheddar i Koziji sir. 

Mozzarella od djelomično obranog mlijeka je odličan izbor za sve koji paze na liniju jer sadrži malo kalorija, a puno proteina.

Feta sir je ključna namirnica grčke kuhinje i ima manje masti i kalorija od većine drugih sireva. Trideset grama ovog sira sadrži samo 75 kalorija.

Poput feta sira, i parmezan je dobar izbor jer je dovoljno samo malo ovog sira da obogati svako jelo.

Parmezan sadrži relativno malo kalorija (30g ima 110 kalorija), ali je bogat natrijem (30g sadrži 449mg) pa ga umjereno jedite.

Cheddar je tradicionalan engleski sir koji se danas proizvodi u nekoliko varijanti različitog oblika, boje i arome i u nekoliko zemalja u svijetu.

Kozji sir je veoma bogat kalcijumom, kao i vlaknima koja ubrzavaju metabolizam i pospešuju topljenje masnih naslaga. Takođe sadrži znatno manje kalorija i masti u poređenju sa kravljim i ima visok sadržaj proteina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije