Jelo od prženog kamenja trenutno je totalni hit, a košta - četiri marke
Prozvano doslovno najtvrđim jelom na svijetu, tradicionalni kineski stir-fry koji se radi s kamenjem ovih je dana postao veliki hit na tamošnjim tržnicama.
Svi se sastojci, naime, kuhaju uz kamenje, a jede se tako da se svaki kamen dobro poliže, kako bi se s njega skinuo sav umak, a zatim se kamenje, naravno, baca.
Recept navodno potječe iz pokrajine Hubei, a prvi su ovo jelo počeli konzumirati lađari koji su ostali bez namirnica kao što su riba i povrće te im je kamenje bio dobar izvor minerala.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Jelo inače nosi ime "suodiu", što znači "posiši i baci" pa su brojni korisnici, nakon takvih dobivenih uputa, objavili video zapise u kojima uživaju upravo u ovom jelu.
Na kineskim se društvenim mrežama dijele i fotografije te video zapisi pripreme samog jela, koje se uglavnom radi tako da se na kamenčiće najprije izlije čili ulje, zatim se začine umakom od bijelog luka pa se prže s još bijelog luka, đumbira i paprike nasjeckane na kockice.
Kamenje se poslužuje u malim kutijicama, a svaka košta otprilike 2 eura (4 marke).
Pogledajte fascinantni video koji objašnjava kako se gradila kupola katedrale u Firenci
Kako piše CNN Travel, jedan korisnik društvene mreže uličnog prodavača hrane pitao je mora li vratiti kamenčiće nakon konzumacije.
"Ponesite ih kući kao suvenir", bio je njegov odgovor.
I dok dio publike ovo smatra prilično zabavnim i zanimljivim jelom, drugi dio zabrinut je za zdravlje onih koji ga konzumiraju. Smatraju kako lizanje kamenja nije higijenski te kako može uništiti zube, a kao problem navode i rizik gutanja kamenčića.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.