Pogledajte fascinantni video koji objašnjava kako se gradila kupola katedrale u Firenci

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte fascinantni video koji objašnjava kako se gradila kupola katedrale u Firenci
Foto: Printscreen / YouTube / Firentinska katedrala

Arhitekt Manuel Bravo voli dijeliti svoju strast prema historiji i arhitekturi stvarajući informativne videozapise o najpoznatijim svjetskim spomenicima.

Od egipatskih piramida do Sagrade Familie, Bravo izdvaja sve što trebate znati o arhitekturi i odgovara na mnoga goruća pitanja javnosti.

U jednom posebnom videu fokusira se na jedno od najpoznatijih mjesta u Italiji - Firentinsku katedralu.

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

Konkretno, on dijeli fascinantnu priču o tome kako je jedan arhitekt napravio nevjerovatan korak u svijetu arhitekture i uspješno izgradio ono što je u to vrijeme bila najveća kupola na svijetu.

Izgradnja crkve, službenog naziva Santa Maria del Fiore, započela je 1296. Ali misterij o tome kako izgraditi kupolu nije riješen sve dok grad nije održao javno takmičenje 1418. s ciljem da se posao završi.

Tada se kipar i arhitekt Filippo Brunelleschi odlučio okušati u zastrašujućem projektu. Njegov je projekt pobijedio na takmičenju, dijelom zahvaljujući maketi koju mu je pomogao stvoriti njegov prijatelj i kolega kipar Donatello.

Ljepote BiH: Crkva iz srednjeg vijeka za koju se vezuju brojne legende

Ljepote BiH: Crkva iz srednjeg vijeka za koju se vezuju brojne legende

Brunelleschi će posljednji dio svog života provesti gotovo u potpunosti usredotočen na izgradnju kupole. Pametno tražeći inspiraciju u arhitekturi starog Rima i, posebno, Panteonu, uspio je ostvariti svoju viziju i dati gradu katedralu dostojnu njegove reputacije.

Tokom 13 minuta, Bravo pripovijeda fascinantan video koji razlaže cijelu historiju slavne kupole. Od početnog takmičenja do tehnika gradnje i završne obrade, on koristi svoju ljubav prema temi da nas educira o tome kako je kultni spomenik zaživio. Videozapis moraju pogledati svi koji se zanimaju za arhitekturu i historiju ili svi koji vole Firencu i žele dublje razumjeti njenu kulturu, piše Jutarnji.hr

Pogledajte video: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije