Jačanje potencijala poljoprivredno-prehrambenog sektora Bosne i Hercegovine

0
Radiosarajevo.ba
Jačanje potencijala poljoprivredno-prehrambenog sektora Bosne i Hercegovine

Evropska unija je prepoznala da je za održivi i kontinuiran razvoj privrede Bosne i Hercegovine neophodno sistemsko ulaganje u brojne potencijale poljoprivredno-prehrambenog sektora. Razvoj poljoprivrede i ulaganje u modernizaciju procesa, osiguravanje veće kvalitete proizvoda i jačanje izvoznih mogućnosti, prednosti su za sva poljoprivredna gazdinstva, mala i srednja preduzeća, lokalne zajednice i društveno-ekonomske partnere.

Održivi ruralni razvoj omogućava otvaranje novih radnih mjesta, razvoj prirodnih potencijala širom Bosne i Hercegovine i podršku malim proizvođačima za očuvanje tradicionalnih proizvoda te jačanje kapaciteta za bolju konkurentnost na domaćem i evropskom tržištu.  Poljoprivredna gazdinstva i farme primjer su odlučnosti, volje za razvojem i predanosti lokalnoj zajednici kako bi se lokalni proizvod, često ponos tog područja, predstavio u što boljem svjetlu i osigurala što veća kvaliteta.

Farma Podhum je zahvaljujući podršci Evropske unije obezbijedila modernu poljoprivrednu opremu kako bi omogućila povećanje produktivnosti, a samim tim i prihoda. Kvalitetniji proizvod, sigurnost i pozicioniranje na tržištu također omogućavaju zadržavanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta. Farma nastoji proizvoditi najkvalitetnije i najzdravije proizvode prema standardima organske poljoprivrede.

Zahvaljujući sredstvima Evropske unije napravili smo i vodovod i veliku solarnu elektranu, gore iza brda, na negdje tisuću metara nadmorske visine. Zapošljavati desetak obitelji, od kojih su svi manje-više iz sela Podhum ili okolice, to je velika stvar. To je deset mladih obitelji. Moj cilj je da opet dočekam da bude 10 prvačića u školi  - naglašava Jakov Omazić iz farme Podhum.

Područje Livna poznato je i po tradiciji proizvodnje vrhunskih tvrdih sireva te ulaganjem u promociju i održivost proizvodnje. Proizvodnjom vrhunskih tvrdih sireva i stalnim ulaganjem u unapređenje kvalitete i procesa proizvodnje farma Eko sir Puđa podiže ljestvicu kvalitete proizvodnje. 

Uz podršku Evropske unije obučeni su novi radnici, nabavljene su savremene mašine za proizvodnju kvalitetnijih i boljih proizvoda i unaprijeđen je cjelokupni proces proizvodnje.

Podrška Evropske unije nam je pomogla da se usavremenimo, edukacijom naših radnika i nabavom novih savremenih strojeva koji će nam pomoći i služiti da proizvedemo bolje i kvalitetnije proizvode. A kako doprinosimo lokalnoj zajednici? Na taj način da smo zaposlili nove ljude, a pogotovo se to sad vidjelo u ovoj pandemiji kad smo uspjeli zadržati sve radnike i dodatno zaposliti nove radnike i pogotovo zadržati sve naše kooperante - kaže Tomislav Puđa, vlasnik tvornice.

Projektom se očekuje otvaranje novih radnih mjesta, povećanje konkurentnosti i proizvodnih kapaciteta, uključujući uvođenje inovacija u proizvodni proces. Prepoznavanjem kvaliteta i potencijala i podržavanjem održivog razvoja poljoprivredno-prehrambenog sektora Evropska unija omogućava stvaranje novih radnih mjesta i jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije