Jačanje turističke ponude i povezivanje regija revitalizacijom Ćirine staze

0
Radiosarajevo.ba
Jačanje turističke ponude i povezivanje regija revitalizacijom Ćirine staze

Željeznica uskog kolosijeka u Hercegovini i dubrovačkim regijama izgrađena je početkom 20. stoljeća i povezivala je Mostar s Dubrovnikom i Konavlima u Hrvatskoj. Prvi „Ćiro“ prošao je ovom prugom 15. jula 1901., a više od stoljeća  ideja za revitalizacijom ove pruge kao biciklističke staze rađa se s obje strane granice kako bi se pruga sačuvala kao kulturno historijsko nasljeđe i razvila nova turistička ponuda.

Evropska unija je podržala projekat „Ćiro – Staza svjetske baštine“ i na taj smo način u ovo vrijeme pandemije stekli određene komparativne prednosti, koje će zasigurno i nakon ove zdravstvene krize pomoći u razvoju turizma ovog dijela Hercegovine. Za općinu Stolac kao projektnog partnera je značajno to što ćemo pomoći ne samo lokalnoj zajednici, u smislu izgradnje infrastrukture, već i to što ćemo pomoći privatnom sektoru, tj. potaknuti ih na daljnji rad i umrežavanje poljoprivrede, turizma i kulturnog turizma - ističe Maja Lopin, direktorica JU Radimlja iz Stoca.

Turističke ponude duž pruge starog kolosijeka koje povezuju opštine Stolac, Ravno, Čapljinu i Mostar će se promovisati na jedinstven način, a korištenje novih informacijskih alata i modernih medija unaprijedit će kvalitetu i vidljivost bicklističke staze duž zaštićenog područja UNESCO-a u Bosni i Hercegovini i na taj način otvoriti nove poslovne mogućnosti za lokalne proizvođače i pružaoce usluga.

Ova biciklistička staza spaja dva različita prekograničnih područja i kao takva će biti prepoznata kao jedinstvena turistička ponuda s jasnim identitetom. Staza će povezivati veliki broj turističkih atrakcija iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske uključujući Stari most u Mostaru koji je pod UNESCO zaštitom, Stari grad Počitelj, pravoslavnu crkvu u Žitomisliću, Park prirode Hutovo blato, rimske ruševine Mogorjelo, špilju Vjetrenicu koja je trenutno na uvjetnoj listi UNESCO-a, pravoslavni manastir Zavalu, krško Popovo polje, Stari grad Dubrovnik koji je pod UNESCO zaštitom, krško Konavosko polje te brojne vinarije, mostove, tunele, rijeke i polja ovog područja.

Rezultat ovog projekta je nešto što nama zaista treba, a to je promocija svih objekata koji se nalaze uz ili na stazi, što nam je i bio jedan od glavnih ciljeva. Također nam je bitno napraviti jednu identifikacijsku kartu, tzv. „Heritage Pass“, koju će svi turisti koji žele posjetiti sve lokacije moći koristiti kao jedinstvenu ulaznicu - kaže  Nikša Vuletić iz JU Vjetrenica, Ravno.

Prepoznavanje i ulaganje u turističke potencijale Hercegovine, regije bogate kulturnim, historijskim i vjerskim nasljeđem zasigurno dovodi do jačanja svijesti o bogatim prirodnim resursima za jačanje privrede i lokalnih zajednica. Nove mogućnosti za promociju, nova radna mjesta, posjetioci i turisti kojima će na jedinstven način biti prezentirana bogata ponuda ovog područja imat će priliku uživati u ljepotama Hercegovine, proći historijskom Ćirinom stazom i uživati u historijskim atrakcijama duž staze kao što su Eiffelov most, Mustajbegov most, nekropola u blizini Hutovog blata i brojne druge.

Evropska unija je prepoznala potencijal ovog projekta te ga podržava kroz Program prekogranične saradnje u kojem sudjeluju JP Vjetrenica-Popovo polje kao vodeći partner te organizacija REDAH, Općine Čapljina, Ravno i Neum, Turistička organizacija grada Trebinja i Udruga Hercegovina Bike iz Bosne i Hercegovine. Uspješna saradnja javnog i privatnog sektora te organizacija civilnog društva koje sudjeluju u provođenju projekta još jedan su pokazatelj neophodni zajedničkog djelovanja na unapređenju i jačanju privrednih potencijala Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije