Muriz Memić uoči izricanja završnih riječi: 'Jasno je da je Dženan ubijen, na red će doći i ubice!'

6
A. Čančar
Muriz Memić uoči izricanja završnih riječi: 'Jasno je da je Dženan ubijen, na red će doći i ubice!'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Nakon što je pred Apelacionim vijećem Suda BiH, započeto iznošenje završnih riječi 5. jula u predmetu protiv optuženih Zijada Mutapa, Alise Ramić (Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, danas, 6. jula bit će održan nastavak izlaganja.

Danas bi Sud BiH trebao objaviti datum izdricanja presude.

Uoči nastavka izlaganja završne riječi, za portal Radiosarajevo.ba govorio je Muriz Memić, komentarišući dešavanja prethodnog dana, kao i očekivanja od presude koja bi trebala udijeliti zrno pravde Dženanovoj porodici.

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

"Očekujemo da će svi ovi advokati od optuženih uspjeti iznijeti svoje završne riječi i onda će sud reći datum presude. Na datum presude se može čekati mjesec, a može i tri, nikad se ne zna. Nadam se da se neće toliko trajati. Očekujem da budu okrivljeni, kao što je i Tužilac tražio i to s najvećom kaznom zbog ismijavanja i ponašanja u sudnici svih sedam i po godina skrivanja istine. Ja ne tražim puno, ja tražim samo istinu", kaže Muriz Memić u razgovoru za naš portal.

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo "svaku riječ" iz optužnice koja Zijada Mutapa, njegovu kćerku Alisu Ramić (ranije Mutap), bivšeg šefa Odsjeka za saobraćajne istrage Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i Muamera Ožegovića tereti da su – kao organizovana kriminalna grupa – počinili protivzakonito posredovanje, pomoć učiniocu nakon krivičnog djela, davanje lažnog iskaza i sprečavanje dokazivanja. 

Muriz Memić nakon izlaganja završne riječi: 'Advokat Kolić i dalje ismijava moje mrtvo dijete'

Muriz Memić nakon izlaganja završne riječi: 'Advokat Kolić i dalje ismijava moje mrtvo dijete'

Tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara su istakli da je osuđujuća presuda jedina moguća, kako bi se, tvrde oni, vratio dignitet pravosuđu u BiH.

"Ja sam zadovoljan kako su tužioci iznijeli završne riječi jer mi nismo ni imali potrebe govoriti ništa, iako je Apelaciono vijeće pitalo nas hoćemo li mi još nešto dodati ili ostajemo pri starim izjavama. Rekli smo da nema potrebe poslije izjava tužioca, mislim da su sve dokazali. To su dokazi za koje im mi od početka govorimo, sada su ih tužioci dokazali, znači Alisa je očevidac, nalazila se na licu mjestu. Sama njena šutnja sve govori, njoj nije dozvoljeno da govori. Nikada nije ni imala amneziju", ističe Memić i dodaje:

"Mi ne slušamo isti jezik u sudnici, izgleda - tužioci i advokati (branitelji), oni to drugačije protumačli. Tužioci su protumačili kako struka tumači i to je jasno svakome. Od samog početka mi tvrdimo da je amnezija bila potreba Tužilaštva i Dalide Burzić, tadašnje glavne kantonalne tužiteljice, da bi se sakrila istina. Hasan Dupovac 23. februara 2016. godine vraća, a u potpisu je Mevludin Halilović u potpisu, tadašnji pomoćnik komesara za uniformisanu policiju naredbu sudu nerealizovanu jer smo na obdukciji saznali da se radi o krivičnom djelu ubistvo. Hasan to zna i svjesno odlazi 26. juna u krvne delikte i kuca izvještaj za saobraćajnu nesreću.

Slučaj Dženan Memić: Pročitajte jezive detalje zbog kojih tužioci traže zatvor za Mutapa, Alisu...

Slučaj Dženan Memić: Pročitajte jezive detalje zbog kojih tužioci traže zatvor za Mutapa, Alisu...

Memić ističe kako mu je Dupovac lično jednom prilikom rekao: 'radi se o ljevaku koji ga je lijevom rukom udario, samo nije metalna šipka, nego je letva', to su riječi upućene Murizu Memiću.

"Znači, zna da je ubistvo, zna da je udarac i on opet kuca izvještaj za saobraćajnu nesreću", u nevjerici govori Memić.

Atmosferu na izlaganju završne riječi koje je održano u srijedu, 5 juna, Memić je komentarisao kao jako stresnu, a naročito ponašanje advokata Kadrije Kolića koji, kako kaže, negira presudu i Kantonalnog i Vrhovnog suda, pričajući opet o saobraćajnoj nesreći.

Slučaj Dženan Memić: Šta se danas dešavalo u sudnici i šta su tražile odbrane optuženih?

Slučaj Dženan Memić: Šta se danas dešavalo u sudnici i šta su tražile odbrane optuženih?

"Znamo da je sve fingirano, namješteno, komadi stakla su potureni, ti komadi plastike su potureni... Sama izjava Alise Mutap da je bila u besvjesnom stanju nije bila tačna jer nigdje nema dvije lokve krvi. Ima jedna - Dženanova, druge nema. Ona da je bila u besvjesnom stanju, bila bi i njena lokva krvi, jer u izjava tvrdi da je krvarila.

Kako kaže, mogao bi danima pričati, detalja je mnogo... Tužilaštvo je iznijelo dokaze, a porodica Memić vapi za pravdom očekujući najstrožiju kaznu.

"Ja sam već osuđen, sedam i po godina sam već odležao... I ja i moja porodica, i mnogi prijatelji... Ovo nije život, ovo je preživljavanje. Mi smo uporni, hoćemo da saznamo istinu i zbog drugih da se ovo nikad nikome ne desi. Valjalo je doći do ovoga. Kakva god bude presuda, ja ću je prihvatiti", kaže Memić i dodaje:

"Jasno je da je Dženan ubijen, ko ga je ubio - doći će na red i ubice. A ko je od početka učestvovao u istrazi, to je Hasan Dupovac, Barić Josip i ostali koji će doći na red. Oni su tu bili i radili lažne službene izvještaje", ističe Muriz za portal Radiosarajevo.ba.

Muriz Memić nakon ročišta: "Volio bih da mi Jasminka Dželilović objasni odakle je dobila naređenje"

Muriz Memić nakon ročišta: "Volio bih da mi Jasminka Dželilović objasni odakle je dobila naređenje"

"Samo da dočekamo izlaganje, bit će još više provokacija, ali istrpit ćemo nekako. Izlaganje Kadrije Kolića pokazalo je sve Sudu, to je sve veliki cirkus", dodao je.

Kako kaže, ohrabrujuća je činjenica da su osim njega, i novinari izašli ljuti i iznervirani iz sudnice, pitajući se - šta je ovo? Postoji mnogo ljudi koji stoje čvrsto i stameno u ovoj borbi za pravdu i istinu, borbu za svu djecu Bosne i Hercegovine, borbu za bolje sutra.

"Davno sam ja rekao, neće Muriz tek tako da dokaže da je Dženan ubijen, da ga je udarilo auto... Hoću da vidimo što šute Alisa, Zijad, Hasan. Hasan ima četiri djela za koja ja znam - Hamza Marevac, Hava Dovadžija, Dženan Memić i još jedan slučaj. Te slučajeve je radila uigrana ekipa - Hasan Dupovac i Josip Barić", zaključio je Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije